Hrvatski ministar prosvete: Ne koristite HR Vikipediju

J. KERBLER

13. 09. 2013. u 18:16

Mogu sa žaljenjem da konstatujem da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti informacija koju bi Vikipedija trebalo da pruži u hrvatskoj verziji potpuno obezvređena, kaže Jovanović

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

Hrvatska Vikipedija izazvala je buru negodovanja u Hrvatskoj, a ministar prosvete Željko Jovanović pozvao je učenike i studente da je ne koriste. ”Mogu sa žaljenjem da konstatujem da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti informacija koju bi Vikipedija trebalo da pruži u hrvatskoj verziji potpuno obezvređena. To sigurno nije bio cilj pokretača Vikipedije”, kaže Jovanović.

U hr-Vikipediji Jovanović je predstavljen kao hrvatski političar srpske nacionalnosti, a uz njegovo ime stoji da je napravio ”niz nepromišljenosti i gafova”. Mnogo puta je menjan sadržaj teksta u kojem se spominje Jovanović, a jedno vreme je pisalo da ”kritike upućene pojedinim političkim odlukama Željka Jovanovića odbijaju on i Zoran Milanović, tumačeći da su motivisane Jovanovićevim prezimenom, jer je po nacionalnosti Srbin”.

Javili su se i administratori hr-Vikipedije koji tvrde da ih ”hajka na njih podseća na 1946. i 1971. godinu”, a optužbe na njihovo falsifikovanje istorije proglašavaju besmislicama i klevetama.

Darko Čokor, jedan od administratora koji je učestvovao u kreiranju tekstova u kojima se veliča ustaštvo i fašizam, kaže da ga optužuju za govor mržnje, jer je ”stao na žulj jugokomunistima”.

Za ozbiljne hrvatske istoričare eksces na hr-Vikipediji je sramota i za struku i sve je više apela da se sporni tekstovi hitno uklone, jer se njima diskredituje celokuopna ideja slobodne enciklopedije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije