Kraljev hotel, kraljevska i cena

Dijana DIMITROVSKA

15. 12. 2008. u 20:31

Singapurska kompanija posle godinu i po dana otvorila hotel „Miločer“, letnjikovac dinastije Karađorđević. Od naredne godine gosti će moći da koriste svih osam apartmana. Prenoćište od 450 do 550 evra

MILOČER - Letnjikovac dinastije Karađorđević, sa kraljevskim parkom i prelepom plažom u Miločeru, u Crnoj Gori poznatiji kao hotel „Miločer“, otvoren je u ponedeljak. Da je bilo sreće otvorili bi ga naslednici Karađorđevića, ali nisu.
Hotel je otvorila singapurska kompanija „Aman rizorts“ koja ga je, zajedno sa Svetim Stefanom i Kraljičinom plažom zakupila na 30 godina za 2,1 milion evra.
Uprkos sudskom sporu koji je pokrenula srpska dinastička porodica Karađorđević tražeći od crnogorskih vlasti da im vrati letnjikovac u Miločeru, Kraljičinu plažu, (ali i rodnu kuću kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac „Leskovac“ u Rijeci Crnojevića) crnogorska vlada i HTP Budvanska rivijera izdale su u zakup njihovu imovinu na 30 godina.
U obećanjima, hotel je do sada otvaran dva puta, jednom u julu, drugi put u avgustu. Zakupci nisu uspeli da ga uprkos dogovoru i rokovima otvore na vreme, pa se sumnja da će biti u mogućnosti da ispoštuju dogovor i u objekte ulože 40 miliona evra.
Vila „Miločer“ spolja izgleda kao što je bila.
- Spolja ništa nismo dirali, sve je kao u vremenu Karađorđevića - rekao nam je menadžer vile Zoran Pejović. - Unutra smo dosta toga promenili, jer je bilo oštećeno. Ali, zadžali smo originalan kamin Karađorđevića i napravili njegovu repliku, koji je odmah pored.
U Vili „Miločer“ autentičan je i pod od mermera, koji i danas, posle toliko godina izgleda blistavo, kao i stepenište od mermera koje vodi na sprat, gde su smešteni apartmani. Nameštaj je dopremljen sa Balija.
Rekonstruisani hotel „Miločer“ primaće goste u šest soba, od kojih dve imaju spa sadržaje. Naredne godine će gosti moći da koriste svih osam soba.
Kakav hotel, takve i cene. Kraljevske. Noćenje u kraljevskom „hotelu“ u jednom od apartmana, koštaće 450 evra tokom zime, a 550 letri. Uz to, tri apartmana s pogledom na more biće za nijansu skuplji. U dvadesetak luksuznih hotela koje drži „Aman rizorts“ u svetu, cena smeštaja je oko 800 dolara po osobi.
Prva gošća bila je jedna nemačka novinarka, ali prvi „pravi“ gosti stižu uoči Nove godine i uglavnom su iz država izvan Evrope.

KRALJ ALEKSANDAR NIKAD NIJE ZANOĆIO
KRALJ Aleksandar Karađorđević posetio je prvi put Miločer i Sveti Stefan 1925. godine, posle završetka Njegoševe kapele na Lovćenu čiju je izgradnju pomogao, pošto su je porušili Austrijanci. Tada je odlučio da na Miločeru, koji mu se dopao, izgradi letnjikovac. Kupio je imanje, a 1936. godine izgrađen je letnjikovac u kome, na žalost, kralj nikada nije zanoćio. Ubijen je dve godine pre završetka letnjikovca. Kraljica Marija, međutim, dolazila je svakog leta sa prinčevima Petrom, Tomislavom i Andrejom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miroslav Đukić

16.12.2008. 08:39

Režim Montenegra raspolaže imovinom dinastije Karađorđevića kao da im je to đedovina! Tzv. "zakupci" iz Singapura (ako to nije maska za lokalne tajkune) nisu ništa bolji od njih. Očigledno da im posao ne ide, pošto ovde važi aksiom: "oteto je prokleto". Režimu ne pada na pamet da vrati ono što je predhodna komunistička vlast otela, već se ta imovina poreprodaje kumovima, rođacima, partijskim drugovima, daje u zakup različitim "zakupcima" iz Singapura, Kajmanskih ostrva itd. Ne preže se ni od daljeg otimanja nesporno tuđe imovine - upadi u imovinu Srpske pravoslavne srkve, koja je preostala i od socijalističkih oslobodilaca su jedan od primera. Demokratske vlasti Montenegra se ne odriču tekovina svojih komunističkih predhodnika, raspolažu imovinom koja je nacionalizovana na razne "revolucionarne" načine od 1945. godine kao svojom prćijom. Sa njihove tačke gledišta, to je sasvim legitimno i u redu. Državu CG posmatraju kao plen koji treba što hitnije oteti i razgrabiti, a tuđu privatnu imovinu kao Alaj-begovu slamu. Sa takvim stavom prema tuđoj imovini, nije im mesto ni u EU niti u bilo kakvom drugom civilizovanom društvu!