POKOJNI general Kasem Solejmani, komandant "Kuds" snaga Iranske revolucionarne garde, je pred atentat u kome je poginuo poslao poruku Muhamedu al-Daifu, vođi Kasam brigada - vojnog krila Hamasa.

Kako navodi libanska televizija Al-Majadin, koja je naklonjena Hezbolahu, Solejmani je Daifu obećao da Iran "nikada neće ostaviti Palestinu na cedilu, bez obzira na pritisak kojem su podvrgnuti, kao i da će uzvratiti na sve napade".

Solejmani je palestinskog kolegu Muhameda al-Daifa opisao kao "živog mučenika i hrabrog borca", i dodao je još jednom da Iran nikada neće prepustiti Palestinu neizvesnoj sudbini.


Pokojni komandant "Kudsa" je takođe preko Daifa pozdravio i šefa političkog biroa palestinskog Hamasa - Ismaila Haniju, i opisao ga kao "oličenje otpora", a takođe je naglasio da je odbrana Palestine "čast i obaveza koju neće napustiti za bilo šta na svetu", kao i da će zauvek važiti politika da su "neprijatelji Palestine i neprijatelji Irana".

Solejmani je poruku vođi Kasam brigada završio sledećim rečima:

- Nadam se da će nam Bog pomoći da uvek budemo na vašoj strani, i dati nam priliku da postanemo mučenici za palestinsku stvar.

Solejmani je ubijen u napadu američkih dronova na Međunarodni aerodrom u Bagdadu 3. januara 2020. godine. Sa njim je tom prilikom ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis, vođa iračke vojne formacije Hašd al-Šabi.

(Srbija Danas)