RIM: SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"


U naselju na periferiji Rima gde u jednom bloku živi oko 500 migranata koji su se tamo useljavali od 2006. godine otkrivene su dve osobe pozitivne na virus korona, vojska i snage javnog reda izolovale su naselje dok se ne sprovede kompletna kontrola.


Najvećim brojem došli su iz Afrike, smestili se privremeno, a ostali u bivšoj zgradi Univerziteta Tor Vergata Fakulteta za književnost. Od 2006. kroz te stanove su prošle hiljade onih koji su bili u tranzitu ili su ostali tu, neki su u iščekivanju azila, najviše ih je iz Eriterje, Somalije i Sudana. Virus korona je otkriven kod dve osobe iz Sudana, smešteni su u bolnici Tor Vergata, već se sumnja da ima drugih slučajeva zaraze. Tu se nalaze i osobe koje su izašle iz centara za privremeni smeštaj i nastanile se tu bespravno ili čine deo onih koje lutaju i traže smeštaj.


U blok je stigao kamper sa medicinskom ekipom koja će sprovesti test putem krvi i tampon test da bi se otkrivanjem realnog stanja izbeglo mogućno novo žariše. Danima su dobrovoljci objašnjavali tamošnjim stanarima kako da se ponašaju ali oni poruku nisu prihvatali, ima dosta dece i maloletnika, dostavljaće im se hrana jer će ostati za sada blokirani unutra. Danima se ukazivalo na takvu mogućnost ali su svi nadležni zatvarali oči.


Danas iz Civilne zaštite stiže konačno nešto svetlosti i optimizma iako pričamo o ogromnim brojevima ali novi podaci su istinski ohrabrujući: novih zaraženih na nacionalnom nivou je 880, ne sećamo se ikada ovako niske cifre, ukupno je 94.067, preminulih je ukupno 17.127, porast je za 636, ali manje od jučerašnjeg za 32 osobe, prezdravilo je 24.393 što je izuzetan broj povećanja od 1.555.


Lombardija, najnapaćeniji region broji 28.343 zaraženih ali je prvi put od početka korona virusa umanjen od jučerašnjeg ukupnog broja za 126, preminulih je 9.484, takođe rekordni broj u padu, uvećanje iznosi 282 slučaja, prezdravilo je 14.498 što je uvećanje u 24 sata za 635 pacijenata.


Ukupni broj zaraženih u Italkiji od početka korona virusa je 135.586, manje za 560 od jučerašnjeg uvećanja.