MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

IAKO je ostavka Putinovog pomoćnika zaduženog za rešenje problema u Donbasu Vladislava Jurjeviča Surkova (56) bila najavljena još u januaru, njegov odlazak iz predsedničkog tima na Zapadu su neki listovi i agencije predstavili kao senzaciju i važan događaj.

Bliski saradnik Vladislava Surkova, politikolog Aleksej Česnakov je još u drugoj polovini januara najavio ostavku predstavnika Kremlja u pregovorima ne samo sa rukovodstvom u Kijevu, već i sa američkim emisarima oko Donbasa.

Svi ti pregovori koje je vodio Surkov sa Kurtom Volkerom, specijalnim predstavnikom SAD za pitanja Ukrajine završili su bez rezultata. Uostalom, zato se ni Volker više ne bavi tim poslom.

Moskva je insistirala da Kijev ispuni obećanja preuzeta Minskim mirovnim dogovorom, a to predsednik Porošenko nije hteo. Iz izjava sadašnjeg rukovodstva u Kijevu vidi se da ni ono nije spremno da realizuje Minske dogovore.

U takvoj situaciji Vladislav Surkov nije mogao da postigne rezultat u radu i očigledno da nije želeo da se zadovolji da sedi u novouređenom kabinetu u zgradi gde su nekada sedeli najviši sovjetski rukodioci CK KPSS. Nije tajna ni da je Surkov sam tražio da ode, a da nije pokvario odnose sa Kremljom dokaz je da je o njemu lepo govorio Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Inače, sada će glavni pregovarač Kremlja sa Kijevom biti Dmitrij Kozak, zamenik rukovodioca predsedničke administracije.


Pročitajte i: Erdogan i Putin nisu postigli sporazum: Da li bi Idlib mogao da bude najstravičnija HOROR priča 21. veka?Surkova su zapamtili po tome što je učestvovao u formiranju partija u Rusiji kojima je bio zadatak da preotmu deo glasača Komunističkoj partiji i tako je oslabe u parlamentu. To je najuspešniji deo karijere Surkova. Zbog takvih zadataka su Surkova zvali "sivi kardinal".

Kao potpredsednik vlade kojom je rukovodio Putin, Surkov je bio zadužen za socijalnu politiku ali vidnih rezultata nije imao. Ni kao šef aparata predsednika vlade Dmitrija Medvedeva Surkov nije zapamćen po kreativnosti. Ali u Kremlju su izvukli Surkova kad im je bio potreban čovek za odnose sa nepriznatim republikama u Donbasu.

Sada je to vreme očigledno prošlo.

Peskov je izjavio i da se ne brine za budućnost Surkova, magistra ekonomskih nauka koji je karijeru počeo u naftnoj kompaniji "Jukos". Surkov je, inače, rođen u Čečeniji, odakle mu je otac dok mu je majka Ruskinja.


PUTIN: UPLAŠILI STE SE?

AKTIVNOSTI stranih obaveštajnih službi u Rusiji nisu smanjene i Federalna služba bezbednosti mora da zaštiti informacije o najnovijim sistemima oružja, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin na kolegijumu FSB. Ali, na početku sastanka mikrofon ispred Putina je počeo da odzvanja i dok su ga tehničari popravljali ruski predsednik se našalio s prisutnima na sastanku upitavši ih: "Uplašili ste se?"