MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Zbog pogoršanja situacije u Avganistanu i opasnosti da muslimanski fanatici krenu na sever ka bivšim sovjetskim republikama, Rusija namerava da proširi svoju vojnu bazu Kant koja se nalazi 20 kilometara istočno od Biškeka, glavnog grada Kirgizije. Tamo će biti locirani modernizovani avioni "Su-25SM3". A nedavno su Rusi poklonili kirgiskoj vojsci dva helikoptera Mi-8MT i radar P-18.

Helikopteri koje je dobila Kirgizija mogu brzo da prebace vojnike ili da evakuišu ranjenike, ali su i naoružani tako da mogu da iz vazduha gađaju neprijateljske pozicije.

Kremlj je obećao Kirgiziji da će joj kao saveznik dati vojnu tehniku u vrednosti od milijardu i po dolara. To je velika pomoć za tu siromašnu zemlju u centralnoj Aziji u kojoj živi šest miliona stanovnika.

Eksperti kažu da su avioni "Su-25SM3" efikasni za bojeva dejstva u planinskim krajevima i imaju najmodernije komplekse za gađanje. Inače, ta vrsta aviona se pokazala kao vrlo efikasna na ratištima u Siriji. Njih piloti zovu "super vrana". Pomoću laserske aparature pilot vrlo precizno gađa protivnički cilj i sa značajne udaljenosti.

Lani su se Rusija i Kirgizija dogovorile da se baza Kant proširi za 583.000 kvadratnih metara. Tu bazu su u sovjetsko vreme Sovjeti koristili za obuku pilota i tamo su dolazili oficiri prijateljskih zemalja koji su trenirali na avionima koje su njihove zemlje kupovale od SSSR-a.

U slučaju da muslimanski fanatici iz Avganistana krenu ka bivšim sovjetskim republikama, prvi će im se suprotstaviti piloti iz baze Kant. Ove godine je planirano 15 vežbi u kojima će učestvovati ruske snage locirane u Kantu. Naravno, Rusi blisko sarađuju sa vojskom Kirgizije koja se obučava da brani svoje granice.

Bivše sovjetske republike su zainteresovane za vojnu i drugu saradnju sa Rusijom, jer bez njene pomoći u slučaju najezde muslimanskih fanatika iz Avganistana ne bi mogli da se efikasno brane. Posebno veliki problem predstavlja to što je među muslimanskim ekstremistima koji su ratovali u Siriji, a zatim se etapno prebacivali u Avganistan, podosta ljudi koji su rodom iz centralnoazijskih republika.

Što se tiče Uzbekistana i Turkmenistana, te dve zemlje se deklarišu kao neutralne. Ali, novi predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev je već potpisao dogovor sa Rusijom o nabavci vojne tehnike po cenama po kojima se ona prodaje ruskoj armiji.

AMERIKANCI SE MRŠTE

Nije tajna da se Amerikancima ne dopada to što su u centralnoj Aziji sve prisutnije Rusija i Kina, koje investiraju u tamošnju privredu. Zbog toga Vašington ponovo pokazuje interesovanje za saradnju sa tim regionom, pogotovo sa velikim Kazahstanom.

SUKOB POSLE PADA E-11A

Pokušavajući da dođu do lokacije na kojoj se srušio američki vojni avion, avganistanske oružane snage sukobile su se s Talibanima u njihovom regionalnom uporištu u centralnom Avganistanu. Američka vojska saopštila je da se vojni avion za misije uspostavljanja komunikacije sa teško dostupnim lokacijama E-11A srušio u provinciji Gazni, osporavajući da su avion srušile snage talibana. "Na mestu nesreće nalaze se četiri beživotna tela, a dva putnika vode se kao nestali", precizirao je šef policije Kalid Vardak, i dodao da su pripadnici oružanih snaga dobili naredbu da se povuku, jer će uslediti vazdušni udari. Talibani tvrde da su pronašli šest beživotnih tela na mestu nesreće američkog aviona.