Dvojica državljana Kine hitno su primljeni u bolnici u Glazgovu, u Škotskoj nakon što su kod njih dijagnostifikovani simptomi koji mogu da ukazuju na to da su oboleli od koronavirusa, pišu škotski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhan, koji je epicentar epidemije opasnog virusa koji je odneo najmanje 25 života. Oni su, kako javlja britanski Telegraf, iz Vuhana doleteli u London prošle sedmice, a odatle su otputovali za Škotsku.

Kako navode lokalni mediji, lekari za sada nisu uspeli da isključe koronavirus kod primljenih pacijenata.

Oni se nalaze u Univerzitetskoj bolnici "Kraljica Elizabeta" u Glasgovu i hitni pregledi su u toku. Pacijenti za koje se veruje da su zaraženi opasnim virusom nalaze se u totalnoj izolaciji, a izvori uveravaju da su lekari preduzeli sve neophodno mere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.

BRITANIJA SPREMNA ZA EPIDEMIJU

Britanski ministar zdravlja rekao je ranije danas da će broj slučajeva novog koronavirusa verovatno biti veći nego što je do sada potvrđeno, tako da će i broj žrtava verovatno da raste.

- Sve žrtve do sada su bile u kontinentalnoj Kini. Međutim, ovo je situacija koja se brzo razvija i broj smrtnih slučajeva i broj obolelih će verovatno biti veći od onih koji su do sada potvrđeni - rekao je britanski ministar zdravlja Met Henkok.

On je podsetio i da je za sada mali broj obolelih od novog virusa otkriven u drugim zemljama, uključujući Tajland, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Sjedinjene Države.

- Za sada nema potvrđenih slučajeva ove nove infekcije u Velikoj Britaniji - kaže Henkok.KORONOVIRUS STIGAO U VIJETNAM

Dva slučaja pobolelih od koronavirusa prijavljena su u Vijetnamu, a jedan u Singapuru.

Podsetimo, u Kini su već dva grada u potpunoj izolaciji zbog epidemije virusa. Napravljen je bukvalno najveći karantin u istoriji, s obzirom na to da u blokiranim gradovima Vuhan i Huangang živi ukupno 19 miliona stanovnika.

Stanovnicima ova dva grada zabranjeno je da napuštaju grad, ujedno obustavljen je javni, pomorski i avioprevoz, a zatvoreni su i kafići i bioskopi. Istovremeno, Peking je otkazao velike javne događaje, uključujući dva poznata novogodišnja sajma, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje smrtonosnog koronavirusa.