Od stalnog dopisnika: PARIZ

ŠTRAJK francuskih železničara i gradskog saobraćajnog preduzeća u Parizu je ovih dana napravio istinsku pometnju, veoma otežao svakodnevicu građana, doveo do napetosti, pa i sukoba na stanicama, ali proizveo i situaciju u kojoj je ugrožena – rodna ravnopravnost.

Naime, bilo je vagona, prepunih zbog velike navale putnika, namenjenih isključivo ženama! To je izazvalo ogorčenje dela muške populacije.

Užasne gužve na peronima, retki vozovi i uglavnom otkazani polasci tokom dobrog dela dana, prouzrokovali su mučne scene. Odgovorni za liniju prigradske železnice B koja preseca Pariz i spaja dva aerodroma, "Šarl de Gol" i "Orli", "dosetili" su se da najugroženijim grupama građana olakšaju prevoz, tako što će da filtriraju pristup.

Pročitajte još - Štrajk u Francuskoj: Širom zemlje haos u saobraćaju

Agenti koji se ovih dana nalaze na peronima da bi olakšali i usmeravali ukrcavanje, tako su odlučili da u prvi vagon mogu da uđu invalidi, mališani i majke s decom.
Ali, među njima i - žene koje putuju same.

To je izazvalo pravu indignaciju muškog dela putnika. Posle pobune zbog diskrimanicije, morale su da se oglase i Francuske železnice.

AP Photo/Michel Euler


Poručili su da je reč o "lokalnoj samoinicijativi" nekih agenata imajući pre svega u vidu bezbednost putnika. Istakli su da njihovi vagoni nisu ni u kom slučaju rezervisani ekskluzivno za žene.


Na društvenim mrežama, međutim, ovih dana kruže snimci na kojima se u nekim vagonima sprečava ulazak muškaraca, dok je ženama dozvoljen.