Naljutili Turke: Kongres SAD zločin nad Jermenima priznao za genocid

Tanjug

30. 10. 2019. u 08:42

Наљутили Турке: Конгрес САД злочин над Јерменима признао за геноцид

Sećanje na žrtve genocida / AP Photo

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena pre jednog veka, koje je počinilo Otomansko carstvo, bilo genocid, što je Turska osudila

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena pre jednog veka, koje je počinilo Otomansko carstvo, bilo genocid, što je Turska osudila.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.


PROČITAJTE JOŠ: Turska zarobila 18 sirijskih vojnika na severu zemlje

"Kada vidimo sloke preplašenih kurdskih porodica na severu Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i beže iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od pre jednog veka prošlost", rekao je Šif.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, kao i rezoluciju o uvođenju sankcija Ankari koju je Predstavnički dom usvojio na istoj sednici.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povecanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime će se dodatno zategnuti odnosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Sober

30.10.2019. 09:17

ovo nema nikakve veze sa tursko-ruskom vojnom saradnjom i vojnom akcijom turske na severu Sirije

Гојко

30.10.2019. 14:24

@Sober - Vidiš,po Šifovoj izjavi o kurdskim izbeglicama koji pred turskim plaćenim glavosečama iz Sirije i okolnih zemalja,beže glavom bez obzira,da ima jako veze.Odmah po ovoj objavi,pala je turska lira za 2 posto.

Kapetan Deroko

30.10.2019. 12:33

Naravno da je ubijanje milion Jermena genocid kao što je genocid i ovo što rade sa Kurdima ili što su 500 godina radili Srbima .

Ролекс.

30.10.2019. 15:27

A staje sa Hrvatskim genocidom nad Srbima u Hrvatskoj B i Hercegovini u drugo svetskom ratu.Morace i to doci na red,856 hiljada Srba koje zverski pobise.

Saša

31.10.2019. 08:56

E pa sad...kad bi bilo koja druga država osuđivala tako nešto, a ne ona koja je sama kriva za genocid nad Indijancima da bi im oteli zemlju još ajde...al ovako, da me izvinete što ne tapšem.

buki

31.10.2019. 11:50

@Roleks, hrvatski genocid nad Srbima ce osuditi kad im se Hrvati nesto zamere, a Srbi uvuku pod kozu. To se nazalost nece dogoditi jer se Hrvati nikad ne zameraju jačem, niti se Srbi ikad uvlače bilo kome, pa ni Amerima.