Više hiljada francuskih radnika, među kojima su i advokati i lekari, protestovalo je danas u Parizu protiv planova vlade za promenu penzionog sistema.

Na ulice francuske prestonice izašli su advokati, lekari, medicinske seste i drugi radnici kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog planiranih promena koje će, kako tvrdi vlada predsednika Emanuela Makrona, pojednostaviti penzioni sistem u Francuskoj.

Francuska vlada obećala je da se neće promeniti starosna granica od 62 godine za odlazak u penziju, ali bi novi uslovi mogli da ohrabre ljude da duže rade, prenosi AP.

Većinu današnjih demonstranata čine advokati, pošto Savet nacionalne advokatske komore, koji je inicirao proteste, tvrdi da će predloženim promenama biti udvostručen porez koji će njegovi članovi plaćati.

PROČITAJTE JOŠ -  POGEDAJTE: Kako je francuska policija sprečavala upad u Jelisejsku palatu

"Ne, ne, ne Makronovim reformama", uzvikivali su oni, obučeni u crne odore, dok su neki nosili transparentne s natpisom "ne porezu na penziju".

Protestima su se pridružili piloti i članovi vazduhoplovne posade, čiji rad ne reguliše država, ali koji imaju specijalne sporazume o odlasku u penziju, koji im omogućavaju ranije penzionisanje.

Iz francuske aviokompanije Er Frans za sada nisu saopštili da je došlo do ikakvih promena letova.