UST podneo prijavu za sukob interesa protiv članova DVT

Tanjug

30. 08. 2019. u 13:41

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pr

УСТ поднео пријаву за сукоб интереса против чланова ДВТ

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pravosudne akademije.

UST u saopštenju navodi da je na osnovu informacija od javnog značaja došao do podataka da su prijavljena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT-u da za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS.

Potom su, kako tvrdi, na sednici DVT, u svojstvu izbornih članova DVT, glasali za sopstveni predlog i za kandidata koji je, poput njih, viskoki funkcioner UTS.

Udruženje sudija i tužilaca podseća da je protiv prijavljenih već podneta prijava za sukob interesa u vezi s događajima iz februara 2019. godine, kada su isti članovi UTS i DVT glasali da se smanji disciplinska kazna jednom članu UST.

Agencija za borbu protiv korupcije još nije donela odluku po toj prijavi, pa UST apeluje na Agenciju da u što kraćem roku postupi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mara

31.08.2019. 00:03

I vi novinari prenosite svačije saopštenje a da se prethodno ne uverite u istinitost sadržaja. Neko je u zakonu odredio da je Udruženje tužilaca, tada jedino koje je postojalo, ovlašćeno da predlaže kandidata za Upravni odbor Pravosudne akademije. Logično je da će da glasaju za svoj predlog. Predloženi član ne može istovremeno da bude član Upravnog odbora Akademije i član Državnog veća tužilaca, i nije. U čemu je problem ?