PALA VLADA: Italijanski premijer podneo ostavku

Tanjug

20. 08. 2019. u 16:12

ПАЛА ВЛАДА: Италијански премијер поднео оставку

AP Photo

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku.

Konte je to saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Pre nego što je saopštio da podnosi ostavku, Konte je izjavio će Salvinijeva odluka imati velike posledice na zemlju i njenu ekonomiju.

"Dragi prijatelji iz pokreta Pet zvezda, ovde se završava rad naše vlade. Po završetku sednice i zvanično ću predati ostavku predsedniku Serđu Matareli", rekao je Konte.

Konte je optužio Salvinija da je kršio svoje obaveze i da se vodio ličnim interesima i interesima svoje stranke ponašajući se politički neodgovorno.


PROČITAJTE JOŠ: Salvini: Postignut dogovor o Vladi Italije

Ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski biti održani novi izbori jer predsednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

Inicijativu Salvinijeve desničarske Lige za održavanje novih izbora podržavaju Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna partija Italijanska braća.

Pokret Pet zvezda, aktuelni partner Lige u vladajućoj koaliciji navodno pregovara sa strankom levog centra, Demokratskom partijom o formiranju nove vlade.

Ukoliko bude postignut dogovor o novoj parlamentarnoj većini, predsednik Matarela bi mogao da odluči da postavi novu vladu bez izbora.

On bi takođe mogao da novoj vladi poveri na usvajanje ključni zakon o budžetu, ukoliko poslanici odluče da ga podrže.

Krizu na italijanskoj političkoj sceni pokrenuo je Salvini kada je pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji.


SALVINI: SPREMAN SAM DA SAČEKAM DOK SE KLjUČNI ZAKONI NE USVOJE

Lider italijanske Lige i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da je spreman da očuva aktuelnu vladajuću koaliciju kako bi odobrila budžet za 2020. godinu i glasala o reformi parlamenta pre nego što se upusti u vanredne izbore.

Kako je rekao, spreman je da odustane od izbora na neko vreme, kako bi se usvojilo ključno zakonodavstvo, prenosi Rojters.

"Da li želite da smanjite broj parlamentaraca i tek onda glasate? Spremni smo za to. Ako tada budete želeli da predstavite hrabar budžet, spremni smo i za to", rekao je Salvini u Senatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

AVANTI SALVINI AVANTI

20.08.2019. 19:53

SALVINI JE ZA ONU BAGRU IZ BRISELA nepodobna licnost, i oni bi ga najradje odstranili kao sto su Strahea u Austriji.