Četvrtina svetske populacije u opasnosti da ostane bez vode

Beta

09. 08. 2019. u 23:33

Четвртина светске популације у опасности да остане без воде

Depositphotos

U grupi od 17 zemalja koji su, prema istraživanju WRI, izložene "ekstremno visokom vodnom stresu" najviše ih je sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike
Sedamnaest zemalja u kojima živi četvrtina svetskog stanovništva u ekstremnom je riziku od nestašice vode, pokazala je lista Svetskog instituta za resurse (WRI). Na vrhu liste od ukupno 164 zemlje, kao najugroženije potencijalnom nestašicom vode nalaze se Katar, Izrael, Liban, Iran i Jordan - za koje, prema izveštaju WRI, i najmanja suša može biti velika pretnja jer troše skoro sve dostupne rezerve vode.

Pročitajte još: UPOZORENjE UN: Protekli jun najtopliji mesec ikada, ako se nešto ne preduzme slede sve ekstremnije pojave (Foto)

U grupi od 17 zemalja koji su, prema istraživanju WRI, izložene "ekstremno visokom vodnom stresu" najviše ih je sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike. Tu su: Libija, Kuvajt, Saudijska Arabija, Eritreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Indija, Pakistan, Turkmenistan, Oman i Bocvana, kao i San Marino kao jedina evropska zemlja.

Srbija je na 109. mestu svrstana u najbrojniju grupu od ukupno 64 zemlje sa niskim stepenom rizika od nestašice vode.

Od bivših jugoslovenskih republika u pogledu vode najbezbednija je Hrvatska koja je na 140. mestu, slede Crna Gora (121) i Slovenija (117).

Pročitajte još: Švajcarski glečeri se tope brže nego ikada

Bosna i Hercegovina je 97. na listi WRI u grupi zemalja sa "srednje-niskim" rizikom, dok je Severna Makedonija na 52. mestu tabele, u grupi zemalja sa "srednje visokim vodnim stresom".

Prema izveštaju Svetskog instituta za resurse sa sedištem u Vašingtonu, trećina čovečanstva, koje živi u 44 zemlje, suočava se sa "visokim nivoom vodnog stresa".

Među njima je i veći deo južne Evrope - Kipar (19), Grčka (26), Španija (28), Albanija (33) Portugal (41), Italija (44).

Najmanje ugrožene potencijalnom nestašicom vode su Gvajana, Island, Jamajka, Liberija i Surinam koje zauzimaju poslednjih pet mesta na listi WRI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ф У Ј !!!

10.08.2019. 00:04

Ма добро је да је у питању "популација", а не СТАНОВНИШТВО...