PREDSEDNIK SAD Donald Tramp zatražio je da se pripremi dokumentacija za pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine, uključujući i one koji bi trebalo da budu osuđeni zbog toga što su pucali u nenaoružane civile u Iraku, objavio je "Njujork tajms" pozivajući se na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika upoznatih s ovom temom.

List dodaje je Tramp zatražio da se dokumentacija odmah pripremi, uz naznaku da razmatra pomilovanje za njih oko Dana sećanja, 27. maja.

Jedan od citiranih zvaničnika rekao je da prikupljanje dokumentacije za pomilovanje inače traje mesecima, ali da je Ministarstvo pravosuđa izvršilo pritisak da sve bude gotovo pre prazničnog vikenda.

Navodi se da je među zahtevima i onaj koji se odnosi na komandanta posebnih operacija Edvarda Galagera iz mornaričkih jedinica "foke" (SEAL), za kojeg je suđenje predviđeno narednih nedelja. Galager je optužen da je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika ubio je nožem.

Pročitajte još - Tramp zaradio 434 miliona dolara u 2018.

Prema informacijama "Njujork tajmsa", takođe se veruje da će u proces pomilovanja biti uključen slučaj majora Metjua Golstejna, pripadnika specijalnih snaga ("zelene beretke") koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Avganistanca 2010. godine.

List navodi da se veruje da će i drugi slučajevi biti uključeni u dokumentaciju, ali ne iznosi imena aktera.

Ministarstvo pravosuđa nije komentarisalo izveštaje lista. Bela kuća još nije odgovorila na zahtev "Njujork tajmsa" za komentar.

Hoće li ratni zločini ostati bez kazne


Pravni stručnjaci citirani u izveštaju navode da pomilovanja optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, uključujući i neke od njih kojima suđenje još nije počelo, nije bilo u nedavnoj istoriji i neki su zabrinuti da bi ova pomilovanja mogla potkopati legitimitet vojnih zakona.

STAV O ABORTUSU

TRAMP se u nedelju oglasio i povodom još jedne zapaljive teme koja je podelila Ameriku, a to je slučaj gotovo totalne zabrane abortusa u državi Alabami, što je izazvalo brojne reakcije.

- Ja sam uvek protiv abortusa, osim kada je trudnoća rezultat silovanja, incesta ili postoji opasnost po život majke - izjavio je predsednik SAD.

Čak 16 američkih država je podnelo zahtev da preispita sopstveni zakon o abortusu ne bi li u njega ugradilo nova, stroža pravila o prekidu trudnoće.