Kineska ulaganja najveća u Britaniji, Nemačkoj, Italiji...

Tanjug

22. 04. 2019. u 22:54

Kineske investicije u državama Evropske unije su naglo porasle u poslednjih deset godina, a Evropska komisija (EK) je nedavno Kineze nazvala "sistemskim rivalom” i "strateškim konkurentom”

Кинеска улагања највећа у Британији, Немачкој, Италији...

AP Photo

Kineske investicije u državama Evropske unije su naglo porasle u poslednjih deset godina, a Evropska komisija (EK) je nedavno Kineze nazvala "sistemskim rivalom” i "strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Evropska unija je uvela novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogla da reaguje ukoliko proceni da strane investicije mogu naškode bezbednosti zemalja članica.

Prema izveštaju EK, trećina ukupne imovine EU je u rukama stranih kompanija, a 9,5 posto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau, prenosi portal Seebiz.

Reč je o značajnom rastu u odnosu na 2007. godinu kada je taj udeo iznosio tek 2,5 odsto, mada je ukupno u kineskim rukama i dalje srazmerno mali deo evropskog biznisa.

Poređenja radi, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 posto kompanija u EU.

Kineska ulaganja u Evropi su do sada dostigla svoj vrhinac 2016. godine kada su iznosila 37,2 milijarde evra, nakon čega je usledilo usporavanje.

"To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza", objasnila je za BBC Agata Krac iz Rodijum Grupe.


Foto Tanjug/Ap

A gde Kinezi najviše investiraju?

Iako su nedavnu posetu velike kineske delegacije popratile i vesti o bujanju kineskih ulaganja i ambicija u Hrvatskoj, prema analizi Rodijum Grupe, Hrvatska nije ni u prvih deset država u koje Kina najviše uliva svoj kapital.

Od 2000. do 2018. godine najviše su uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske. Na lestvici top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugalija, Španija i Irska.

Pritom Kinezi, prema prošlogodišnjoj analizi "Blumberga", u svom vlasništvu drže ili imaju vlasničke udele u četiri evropske vazduhoplovne luke, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Ipak, ne sme se zaboraviti ni novi veliki kineski program "Put svile", poznat i kao Inicijativa "Jedan pojas, jedan put” u okviru kojeg Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope.

Ulažu takođe u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, navodi se u tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Реално

23.04.2019. 08:57

Једино се у Србији "препаметни" подсмевају кинеским инвестицијама и "објашњавају" нам како је "једино сунце које излази на западу"!!