MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

AVANTURE sa jahte "kralja aluminijuma" milijardera Olega Deripaske, preplavile su ruske medije i uspele da zasene predsedničku predizbornu kampanju. "Dama za pratnju" Anastasija Vašukevič koja se predstavlja kao Nastja Ribka, objavila u knjizi i na društvenim mrežama svedočenje o orgijama na jahti koja je bila u norveškim vodama.

Iako Ribka ili kako bi mi kazali "ribica", opisuje događaje koji su se dogodili još 2016. godine, očigledno da je skandal obnarodovan sa namerom baš sada, u vreme predsedničke kampanje. Jer, na jahti se u avgustu 2016. tri dana nalazio i potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko! Tako je priča dobila političku dimenziju.

Podatak da je Prihodko bio na jahti, objavila je Nastja Ribka u knjizi pod nazivom "Dnevnik o sablažnjavanju milijardera". Isto se moglo naći i na njenom Instagramu. Ona kaže da je tada na jahti bilo još šest "dama za pratnju".

Pročitajte još - Navaljni: Putin hoće da postane doživotni car

Lider "male opozicije" Aleksej Navaljni, koji je sve ovo plasirao kao "medijsku bombu" tvrdi da je afera sa jahte dokaz da Deripaska korumpira visoke ruske rukovodioce tamo što im organizuje provod.

- Zahvalna sam Alekseju Navaljnom koji je napravio o tome mali film pa sada mogu svima da ispričam kako je to bilo - izjavila je Ribka koja je optužila Deripasku i Prihodka da su silovali.

PRIHODKO JE PAPA
NASTJA Ribka je najverovatnije snimala razgovore na mobilnom sa ciljem da kasnije ucenjuje Deripasku. U knjizi je Nastja promenila ime Deripaski, pa ga naziva Ruslan Zolotov, a Prihodko je Papa. Ali to sve nije imalo efekta, jer je Nastja objavila fotografije sa jahte.
Za sada Deripaska nije tužio Alekseja Navaljnog verovatno zbog toga što je ovaj samo preneo ono što su prisutni na "jahti razvrata" već objavili na društvenim mrežama.

U Vladinoj pres službi nisu hteli da komentarišu skandal, a ni Putinov portparol Dmitrij Peskov nije želeo da o toj aferi kaže ni jednu reč.

Očigledno je da je "dama za pratnju" koja sebe naziva "lovcem na oligarhe" verovala da će ucenjujući oligarha Deripasku uspeti da od njega dobije neku korist. Preko Instagrama mu je zapretila da će doći na TV i sve ispričati i dokumentovati.

Ali sada kada je sve dobilo političku dimenziju, Nastja Ribka se uplašila i pokušala nevešto da izađe iz tog skandala. Brani se da nije shvaćen njen humor.