Bivši ministar policije optužen za trgovinu drogom podelio parlament

Tanjug

22. 10. 2017. u 09:13

Бивши министар полиције оптужен за трговину дрогом поделио парламент

Foto Arhiva VN

Slučaj bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova, optuženog za korupciju i trgovinu drogom, podelio je i parlament u Tirani, koji je raspravljao o tome da li da se Saimiru Tahiriju ukine poslanički imunitet i dozvoli njegovo hapšenje

Slučaj bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova, optuženog za korupciju i trgovinu drogom, podelio je i parlament u Tirani, koji je raspravljao o tome da li da se Saimiru Tahiriju ukine poslanički imunitet i dozvoli njegovo hapšenje.

Parlament je o tome raspravljao na zahtev tužilaštva.

Mandatsko-imunitetni odbor glasao je za to da se dva izveštaja upute parlamentu koja će plenarnu sednicu održati u sredu.

Poslanici vladajuće Socijalističke partije tog odbora su najavili da će predložiti parlamentu da odobri zahtev Kancelarije tužilaštva za teška krivična dela da se Tahiriju zabrani putovanje u inostranstvo, da se odobri pretres njegove kuće i imovine i da bude u obavezi da se javlja policiji.

Predstavnici opozicije su, međutim, poručili da će parlamentu uputiti drugi izveštaj kojim se poslanici pozivaju da odobre zahtev Kancelarije da Tahiri bude uhapšen i da se izvrši pretres njegove kuće.

PROČITAJTE JOŠ: Albanija: Bivši ministar umešan u skandal s drogom?

Tužilaštvo ističe da ima osnova za sumnju da je Tahiri bio umešan u krijumčarenje droge dok je obavljao funkciju ministra, prenela je albanska agencija ATA.

Navodi se i da je grupom krijumčara rukovodio njegov rođak kog su početkom nedelje uhapsile italijanske vlasti.

Tahiri odbacuje optužbe, tvrdeći da je ceo proces protiv njega politički.

"Neću da idem u zatvor samo zato što (bivši premijer Salji) Beriša želi da me ukloni s puta. Berišu bi trebalo pozvati za svedoka. Neću da idem u zatvor da bih dokazao da nisam vozač kamiona ili da nisam zaradio pet miliona evra u prva tri meseca službovanja kao ministar. Otvoren sam za istragu, ali nisam spreman da idem u zatvor samo zarad nekih ljudi koji su izmakli pravdi. Nema razloga da idem u zatvor kao politički zatvorenik", kazao je Tahiri.

PROČITAJTE JOŠ: Albanija: Policija i lokalne vlasti pomažu uzgoj marihuane

Albanski tužioci su u četvrtak zatražili od parlamenta da ukine Saimiru Tahiriju da bi mogli da ga ispitaju povodom optužbi za korupciju i trgovinu drogom.

Ta mera, kako konstatuje Rojters, predstavlja udarac socijalističkoj vladi premijera Edija Rame imajući u vidu da je Tahiri, koji je bio ministar unutrašnjih poslova četiri godine sve do marta, predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspešan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.

Tužioci navode da žele da ga ispitaju nakon što je ove nedelje u Italiji uhapšen Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom.

Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od plaćanja droge.

Tahiri se tim povodom u sredu obratio parlamentu rekavši da je pogrešio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim.

On tvrdi da je "žrtva lažnih informacija koje šire kriminalci".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije