MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

NA ratištima Sirije ruski vojnici su počeli da koriste robotizovana oklopna vozila u borbama protiv radikalnih islamista! Iako o tome pišu moskovski listovi i na sajtovima su objavljene fotografije, Ministarstvo odbrane RF za sada ne želi ni da potvrdi ali ni da negira informacije o korišćenju najnovije tehnike.

Da ruska vojska u Siriji koristi nove prototipove robota - ratnika, kao i druge automatizovane sisteme sa daljinskim upravljanjem, prema pisanju pojedinih sajtova potvrđuje i izraelska obaveštajna služba. Zabeleženo je da su krajem decembra na području Latakije uspešno stupili u boj šest robotizovanih kopleksa „Platforma –M“, četiri kompleksa „ Argo“ koje automatizovano navodi “Andromeda - D“, kao i samohodna artiljerijska vojna tehnika „Akacija“.

Navodno je sirijska armija uz pomoć ruskih eksperata koji su koristili robotizovanu tehniku uspela da osvoji stratešku kotu 754. Zahvaljjući novim tehnologijama tok bitke se pratio iz centra „Andromeda-D“ u Moskvi, kao i iz nacionalnog centra odbrane u Generalštabu Rusije.

Ako je zaista tako, to znači da su Rusi prvi puta probali nove tehnologije vođenja rata. Moskovski sajtovi pišu da su se roboti približili pozicijama radikalniih islamista na 100 - 120 metara i isprovocirali ih da pucaju i tako otkriju pozicije. Za robotima je na odstojanju od 150 do 200 metara bila sirijska pešadija. Zatim su usledili precizni udari, bitka je trajala svega 20 minuta, posle čega su „radikalni islamisti u užasu bežali ostavljajući svoje ranjenje i ubijene“!

Izraelski izvori najavljuju da će slične akcije početi vrlo brzo, tačnije kada se krene u oslobađanje grada Alepa koji je još pod kontrolom radikalnih islamista. Vojni analitičari objašnjavaju da su roboti posebno efikasni u gradskim borbama, a tako se istovremeno čuvaju i vojnici, odnosno umanjuju ljudski gubici. Inače, pojavljivanje nove tehnike, koja se do sada nije koristila u Siriji, automatski je izazvalo paniku među džihadistima koji su se do sada sa regularnom sirijskom armijom borili sa „kalašnjikovima“.

To što u ruskom Generalštabu ne žele da potvrde, ali ni negiraju informacije sasvim je razumljivo. Ćute i u „Objedinjenju korporacije za pravljenje pribora“, koja je konstruisala ASU, „Andromed-D“. Ali, za razliku od njih, fotografije robotizovane tehnike objavljuju ne samo ruski, već i sajtovi u arpaskim zemljama. Vojni ekspert general - lajtnant Jurij Netkačev smatra da je sasvim moguće da se u Siriji probno koriste nova oružja i perspektivna vojna tehnika, ali da je logično da se o tome javno ne govori. I pukovnik Musa Hamzatov, koji je svojevremeno bio pomoćnik komandanta kopnenih jedinica Rusije zadužen za kordinaciju naučno - tehničkog razvoja, objašnjava da je u svetu davno nastupila era korišćenja robota. pa je logično što ih koristi i ruska armija.

- Glavna prednost robota je što mogu da zamene vojnike u teškim i vrlo opasnim bojevim akcijama, a posebno su dobri u gradskim borbama - kaže pukovnik Hamzatov.

Međutim, ni Hamzatov ne želi da komentariše na koji način ih Ruska vojska koristi u Siriji, jer smatra da će kad dođe vreme o tome biti obelodanjena i zvanična službena informacija.

Bez obzira na ćutnju Generalštaba RF, jedno je neosporno: Više potencijalni kupci oružja neće moći da Rusima govore da njihovo oružje nije prošlo „testiranje“ u pravom ratu. Da podsetimo, i sam predsednik Rusije Vladimir Putin je na poslednjoj velikoj konferenciji za novinare decembra prošle godine kazao da je „Sirija odličan poligon za treniranja i obuku ruske vojske“ .