Fratini novi generalni sekretar NATO?

Tanjug

15. 09. 2012. u 23:44

Nekadašnji šef diplomatije Italije Franko Fratini trenutno je jedini kandidat za sledećeg generalnog sekretara NATO. Njegova kandidatura zvanično će biti objavljena u sredu

Bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini kandidat je za sledećeg generalnog sekretara NATO, potvrdio je danas šef italijanske diplomatije Đulio Terci.

Fratini "ima sve osobine da bude najbolji mogući generalni sekretar Alijanse, u godinama koje će, kako se očekuje, biti teške i pune izazova", ocenio je Terci.

Terci je italijanskim novinarima rekao i da će Fratinijeva kandidatura zvanično biti objavljena na sastanku ambasadora NATO koji će u sredu biti održan u Briselu.

Šef italijanske diplomatije kazao je da je Fratinijeva kandidatura "najjača", jer je on "poznata i veoma cenjena osoba na međunarodnom nivou".

Kandidaturu Fratinija za generalnog sekretara NATO, koju podržava vlada premijera Marija Montija, prošle srede je Savetu NATO najavio predstavnik u sedištu Alijanse, ambasador Rikardo Sesa.

Fratini je trenutno jedini kandidat za naslednika Danca Andersa Foga Rasmusena, a u Savetu NATO nije se čula nijedna reč protiv njegove kandidature, objavio je italijanski dnevnik "Republika".

Ukoliko bi Fratini uspeo da postane generalni sekretar NATO, bio bi prvi Italijan na tom mestu posle 41 godine.

Mandat Andersa Foga Rasmusena, koji je na mesto generalnog sekretara NATO stupio 2009. godine, ističe 31. jula 2013, iako je bivši danski premijer tražio produženje od godinu dana, navodi italijanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije