SPEKTAKL NA NEVI: "Purpurna jedra" i veličanstven vatromet u čast maturanata u Sankt Peterburgu (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 06. 2021. u 15:12

U SANKT Peterburgu je održan ruski praznik maturanata „Purpurna jedra“. Međutim, zbog pandemije virusa korona spektakularan šou na reci mogli su da prate samo maturanti grada na Nevi i Lenjingradske oblasti.

СПЕКТАКЛ НА НЕВИ: Пурпурна једра и величанствен ватромет у част матураната у Санкт Петербургу (ВИДЕО)

Foto: Facebook/Printscreen

Koncepcija praznika u 2021. godini bila je posvećena istorijskim događajima: 60. godišnjici prvog leta čoveka u svemir, godišnjici rođenja Aleksandra Nevskog i 30. godišnjici ruske trobojke.

Po tradiciji, vrhunac praznika obeležilo je pojavljivanje brika na Nevi sa purpurnim jedrima u pratnji spektakularnog vatrometa.

Vlasti su pozvale stanovnike da se sa razumevanjem odnose prema ograničenjima uvedenim zbog pandemije, i pozvale su sve da prate prenos događaja na televiziji.

Praznik „Vatrena jedra“ u Sankt Peterburgu u prošlosti se obeležavao svake godine u čast sovjetskih, a sada se slavi u čast ruskih maturanata srednjih škola, po pravilu u prvu subotu pred početak „belih noći“ (između 18. i 25. juna, isključujući 22. jun).

Praznik se prvi put održao 27. juna 1968. godine. Tog dana, lenjingradski učenici su prvi put na Nevi videli brigantinu sa crvenim jedrima, koja je kasnije postala obeležje praznika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!