Zakoni i pravila nisu svuda ista, oni su svuda različiti, nekada veoma čudni - bizarni.


Takvi zakoni i pravila neretko mogu tursite ili one koji ih ne poznaju da dovedu do neugodnosti ili čak zatvora


Zato je mnogo je bitno da znate šata smete a šta ne smete da radite kada se nađete u nekoj od dole navedeih država sveta, jer oni imaju zaista čudne zakone ali i pravila....


1. Napojnice u Japanu


Možda nije obavezno da ne ostavite napojnicu u Japanu, ali se u nekim slučajevima smatra izuzetno nepristojnim. Čak možete videti da na kraju računa piše da je račun plaćen u celosti, tako da nisu potrebne nikakve napojnice.


2. Deljenje računa u Francuskoj


Smatra se nepristojnim kada dođe do podele računa u Francuskoj. To je zbog toga što oni uopšte ne vole da razgovaraju o novcu. Ipak, ukoliko se nalazite u većoj grupi ljudi, možete odlučiti da podelite račun između sebe.


3.Mahanje bilo kome u Grčkoj


U Grčkoj, pokazivanje dlana je više uvreda, nego pozdrav. To je za njih više kao da kažete: “Odbacujem te”.


4. Dodirivanje osobe suprotnog pola u Indiji


U Indiji se smatra izuzetno nepristojnim ukoliko dodirnete osobu suprotnog pola.


5. Fotografisanje bez saglasnosti u UAE


Prema sajber zakonima u ovoj zemlji, ovo se smatra zločinom. Za kršenje ovog zakona mogu vas zatvoriti u zatvor na 6 meseci i moraćete da platite kaznu od breko 136.000 dolara. Ovo naročito važi ukoliko postavite fotografiju na društvene mreže.


6. Preskakanje reda u Australiji


Ovo je uvek tabu tema ukoliko ste u Australiji ili Engleskoj. Ovo pravilo važi kada koristite javni prevoz, u tržnim centrima, pabovima ili na bilo kom drugom mestu. Uvek čekajte svoj red i sve će biti u redu.


7. Šetnja biciklističkim stazama u Holandiji


Biciklizam je glavno prevozno sredstvo u Holandiji i uvek je velika gužva. Dakle, ukoliko se šetate stazom za bicikliste, velika je verovatnoća da će vas neko od njih udariti. Zato je najbolje da se držite pešačke staze i smanjite bilo kakve rizike.


8. Pravljenje “OK” znaka rukama u Turskoj


Ovaj potez u Turskoj je isto što i pokazivanje srednjeg prsta. Isto pravilo važi i za Nemačku i Brazil.


9. Klimanje i odmahivanje glavom u Bugarskoj i Albaniji


Obično klimanje glavom gore dole znači odobravanje, a odmahivanje glavom levo – desno znači negodovanje. Važno je da znate da u Bugarskoj i Albaniji važi potpuno suprotno.


10. Hranjenje ptica u Singapuru i Veneciji


Hranjenje ptica, bacanje smeća bilo gde i žvakanje žvaka, dovešće vas do ogromnih kazni u Singapuru kao i u Italiji u gradu Veneciji


11. Zabranjeno ostati bez goriva


U Nemačkoj na autoputu A ako vam ponestane goriva, mogli biste se suočiti s velikom novčanom kaznom. I ni ne pomišljajte da hodate do benzinske pumpe; dobićete još jednu kaznu za to!


12. Ilegalno je hodati na štiklama


Grci su tu doneli zakon-pravila kojem zabaranjuju hodanje u štilama na Akropolju 2009. godine, zbog toga štop nema čvrste podloge na Partenonu. Zabranu postavili da bi zaštitili ruševine stare 2.5000 godina od oštećenja izazvanih oštrim cipelama-štiklama


13. zabranjeno je nosti kamuflažnu odeću


Ostavite kamuflažnu bilo kakvu odjeću kod kuće kad se uputite na Karibe i u ostrvskim državama, uključujući Barbados, St. Vincent, St. Lucia, Antigua, Barbuda i Jamajka. Kamuflažu odeću sme nositi samo vojno osoblje zemlje.


14. Zabranjen selfi sa statuom Bude


Kad sa Budom snimate selfie, pazite dobro da mu ne okrećete leđa. Ovaj znak nepoštenja kažnjava se zatvorom u Šri Lanki. Takođe se smatra nepoštenim usmjeriti prst prema Budi, a ponekad postoje i zabrane fotografisanja na pojedinim mestima sa statuama Bude


15. Zabranjeno nošenje bilo kakvih maski


Takav zakon postoji u Danskoj...Ne samo maske, danska vlada želi sprečiti bilo koga da na bilo koji način prekriva svoja lica tj koristi maske u javnim prostorima. To uključuje maske, kacige, šalove, kape, lažne brade, pa čak i burke. Kontroverzna zabrana stupila je na snagu avgusta 2018. godine!


16. Ilegalno je puštati zmaja


U australsijskom delu države Victorija, u Melburnu, ilegalno je upotrebaljvati letećeg (dečijeg) zmaja u javnom prostoru ako smeta drugoj osobi. U stvari, ne možete čak ni igrati igru na javnom mestu ako to nervira nekog drugog u vašoj bilizin. Navedeni deo je ii nacrta o zakona o prekršajima iz 1966 godine


17.Zabranjeno polugolo hodanje


U nastojanju da ulice Barselone ostanu slobodne od kupača u bikinijima i muškaraca bez rukava, zakonodavci u španskom gradu Barseloni na Mediteranu zabranili su svima da budu u toplesu ili u kupaćim kupaćim kostimima bilo gde osim plaže ili bazena. Polugola šetnja može vas koštati i do 260 evra kazne


Pročitajte još: Pas lutalica genijalnim trikom oduševio ljude širom sveta (VIDEO)


18. Zabaranjeno sečenje kaktusa


Barem u Arizoni, jer je to nelegalno odnson o zabranjeno je seći kaktus. Prestupnici koji to učine mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.! Hmm...Ovo nije zabavno nikako!


19. Zabaranjeno imati više od 50kg krompira


To je najveća dozvoljena količina krompira koju može posedovati u Zapadnoj Australiji odjednom. Sve iznad 50 kilograma smatra se ilegalnim, a regulatori mogu poduzeti stroge mere protiv tog koji ima više od 50 kilograma ?!


20. Posedovanje satelitske antene u Maleziji


Posedovanje satelitske antene pomoću koje možete gledati strane kanale tj. TV program stanovnike ove zemlje može koštati i do 100.000 dolara novčane kazne i dve godine zatvora!


(zanimljivostidana.com)