MORŽ UNIŠTITELj: Potopio ruski vojni čamac, mornari spasavali živu glavu

Novosti Online

24. 09. 2019. u 21:24

МОРЖ УНИШТИТЕЉ: Потопио руски војни чамац, морнари спасавали живу главу

Depositphotos

Grupa od nekoliko članova ekspedicije nalazila se u gumenom čamcu kojim su se prevozili do rta Heler kada ih je napala razjarena ženka morža
GUMENI čamac severne flote ruske mornarice koja je u zajedničkoj misiji sa Ruskim geografskim društvom u Severnom ledenom okeanu potonuo je posle napada morža, a mornari i naučnici su uspeli da se spasu nepovređeni.

Pročitajte još: NEREALAN PRIZOR: Crni panter se prošetao krovovima francuskog grada (VIDEO)

Mornari Severne flote i naučnici Ruskog geografskog društva bili su na misiji u Zemlji Franca Jozefa, arhipelagu na dalekom severu Rusije u Severnom ledenom okeanu. Arhipelag čini 191 ledeno ostrvo, koje je udaljeno samo 900 kilometara južno od Severnog pola.

Grupa od nekoliko članova ekspedicije nalazila se u gumenom čamcu kojim su se prevozili do rta Heler kada ih je napala razjarena ženka morža.

Pročitajte još: Američki tenk greškom “preorao” rumunsko žito (VIDEO)

„Verovatno je u strahu za svoje mladunce napala naš gumeni čamac. Čamac je potonuo, ali izbegnuta je tregedija zahvaljujući brzoj reakciji vođe odreda. Svi učesnici su bezbedno stigli do obale“, navodi se u saopštenju Geografskog društva.

Slično saopštenje je izdala i pres služba Severne flote, dodavši da je dobro koordiniranim akcijama vojnika čamac uspeo da pristane, a da životinji nije povređena.

Ova ekspedica pokušava da istraži puteve polarnih straživača koji su ovuda plovili pre više od jednog veka i pokušavali da opišu ovaj pusti, zaleđeni arhipelag.

Geografsko društvo naglašava da i ovaj napad morža koji su oni doživeli govori koliko je ova oblast opasna po ljude. Osim izbegavanja divljih životinja, istraživači su takođe morali da izbegavaju oluje i prežive ekstremno niske temperature.

Veći deo Zemlje Franca Jozefa okovan je ledom, a na njoj od oktobra do februara vlada polarna noć duga 128 dana. Temperature se spuštaju i ispod minus 40 stepeni Celzijusa tokom zimskih noći.

Glavni ruski mornarički brod, spasilački tegljač „Altaj“ iz kojeg je krenuo manji gumeni čamac koji je napao morž, ostaje u Severnom ledenom okeanu sa naučnicima i mornarima i nastavlja svoju ekspediciju.

(rts.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)