Arheolozi rešili tajnu Naska linija

Novosti online

17. 04. 2016. u 22:30

Археолози решили тајну Наска линија

„Naska linije“

Italijanski arheolozi su pomoću snimaka iz svemira otkrili tajnu linija na platou Naska u Peruu, poznatih pod nazivom „Naska linije“

Italijanski arheolozi su pomoću snimaka iz svemira otkrili tajnu linija na platou Naska u Peruu, poznatih pod nazivom „Naska linije“, javio je Bi-Bi-Si.

Smatra se da je drevna nestala civilizacija Naska napravila crteže više od 30 ogromnih životinja i biljaka, nekoliko stotina apstraktnih geometrijskih figura i 13.000 linija, od kojih se mnoge vide iz svemira. Svi „crteži“ nalaze se na visoravni Naska u dužini od 70 kilometara.

Naučnici su već pretpostavljali da su Naska linije nekada predstavljale akvadukte. Međutim, tek uz pomoć snimaka iz svemira uspeli su da razjasne kako je funkcionisao mehanizam dobijanja vode.

Linije su bile „složeni hidraulični sistem za dobijanje vode iz podzemnog vodonosnog sloja“. Zahvaljujući ovim akvaduktima, civilizacija Naska mogla je stalno da dobija vodu u krajevima u kojima je godinama vladala suša. Voda se koristila za poljoprivredu i životne potrebe.

Sistem kanala distribuirao je vodu teritorijama gde je bila neophodna, a višak je ostajao u rezervoarima. Otvori u zemlji bili su potrebni da bi u irigacioni sistem ulazio vetar koji je pomagao u pokretanju vode, smatraju naučnici.

„Očigledno je da je sistem izvora bio mnogo razvijeniji nego što je sačuvano do današnjih dana“, izjavila je Roza Lazaponari iz italijanskog Instituta metoda za analizu životne sredine.
(Izvor: sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

MIODRAG

18.04.2016. 02:07

Jos jedno od resenje misterije.....ma daleko od tacnosti......tek da se procuju....!!!

Ime

18.04.2016. 09:33

baš su pravili hidraulične siteme u oblika životinja. koliko je koštala ta analiza neznam ali vredi za priču maloj deci