Fejsbuk zna šta i gde kupujemo: Kompanija Marka Zakerberga sklopila tajni ugovor o praćenju

Tanjug

12. 12. 2019. u 20:45

Фејсбук зна шта и где купујемо: Компанија Марка Закерберга склопила тајни уговор о праћењу

Ilustracija; Foto: AP Photo/Paul Sakuma

U pitanju je opcija koju je Fejsbuk nedavno lansirao u tišini
Ako ste nedavno nešto kupili, a potom počeli da primećujte sve veći broj reklama za slične proizvode koje vam Fejsbuk šalje, to naravno uopšte nije slučajnost.


To je nedavno prilično šokiralo jedan deo korisnika Fejsbuka u SAD, pošto su počeli da im se prikazuju oglasi prodavnica i proizvoda koje uopšte nisu pretraživali na internetu, već su u njima fizički bili i tamo kupovali.


U pitanju je opcija koju je Fejsbuk nedavno lansirao u tišini i koja još uvek nije dostupna u svim zemljama, piše Biznis insajder.


Kompanija Marka Zakerberga potpisala je ugovore o saradnji sa pojedinim trgovačkim lancima koji sada Fejsbuku dostavljaju informacije o tome šta korisnici kupuju u njihovim prodavnicama i onlajn.


Informacije koja su Fejsbuku stavljene na raspolaganje su imena, imajl adrese, telefonski brojevi i informacije o kupljenim proizvodima. Njih Fejsbuk koristi za plasiranje oglasa korisnicima.


Kada korisnici kupe određeni proizvod, ako trgovinski lanac i dalje želi da "targetira" te kupce putem oglasa na Fejsbuku, on će toj društvenoj mreži poslati informacije.

PROČITAJTE JOŠ: Društvene mreže na mlade deluju isto kao droga


Informacije su kriptovane tako da može da ih prepozna samo algoritam, koji onda povezuje podatke o kupovini sa profilima korisnika na Fejsbuku.


Iz Fejsbuka za Biznis insajder kažu da se ti podaci brišu, ali ta društvena mreža pamti povezanost korisnika sa prodavnicma i proizvodima, zbog čega im se kasnije prikazuju oglasi.


Korisnici, inače, mogu da spreče da Fejsbuk sazna šta i gde kupuju i kad su oflajn, i to tako što u podešavanjima (Facebook settings), u delu vezanom za oglašavanje (Ads), odnosno u delu "Oglasi zasnovani na podacima dobijenim od partnera" (Ads based on dana from partners) odaberu opciju "Nije dozvoljeno".

(nezavisne.com)
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

007

12.12.2019. 21:30

Ko ne zeli da ga prate neka obrise Fejsbuk. Samom kupovinom pametnog telefona odobrili smo svim aplikacijama da nas prate. Sta se ko buni??? Neka lepo pogasi sve i bezbrizno zivi.

Goran ali ne Bot

13.12.2019. 10:52

Fejsbuku je samo dokaz koliko je čovečanstvo propalo. Pre 100 godina ovako nesto bi izazvalo revoluciju i Zakerberg bi čekao sigurnu smrt. Danas on je jedan od najmoćnijih ljudi na svetu. Tragedija ljudskog roda.