Kompanija Ilona Maska napravila raketu koja skače

Tanjug

29. 08. 2019. u 00:14

Компанија Илона Маска направила ракету која скаче

Foto: Prinstcreen YT

Kompanija Spejs Eks postigla je još jedan veliki uspeh pošto je njen prototip rakete "Starhoper“ besprekorno izveo probni let, podižući se iznad zemlje, pomerajući se u stranu i onda slećući

Kompanija Spejs Eks, čiji je izvršni direktor Ilon Mask, postigla je još jedan veliki uspeh pošto je njen prototip rakete "Starhoper“ besprekorno izveo probni let, podižući se 150 metara iznad zemlje, pomerajućise u stranu i onda slećući.


Raketa nazvana "Starhoper“ (Zvezdani skakač) izvela je probni let na poligonu kompanije "Spejs Eks“ u južnom Teksasu, blizu grada Boka Čika.


Let je trajao 57 sekundi, a "Starhoper“ je sa jedne lansirne platforme izleteo na visinu od 150 metara, a onda sleteo na drugu.


"Svaka čast ''Spejs Eks'' timu“, napisao je izvršni direktor Ilon Mask, preneo je RTS.


"Starhoper“ pokreće jedan "raptor“, motor nove generacije koji "Spejs Eks“ razvija za korišćenjena "Staršipu“ i drugoj velikoj raketi „Super hevi“.


"Staršip“ će imati 100 mesta za posadu, a snagu će mu davati šest motora „raptora“, dok će „Super hevi“ imati 35.


Ovi brojevi mogu, međutim, da se promene jer je Mask obećao da će se dizajn "Staršipa“ možda menjati nakon "Starhoperovog“ poslednjeg probnog leta.


Naredne probe biće sprovedene sa dve orbitalne platforme – "Staršip Mk1“ i "Staršip Mk2“. Oba broda će biti pokretana sa najmanje tri "raptor" motora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije