Popović u Eriksonu: 5G tehnologija i u Srbiji do kraja godine

Beta

14. 06. 2018. u 11:35

Na sastanku je ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi

Поповић у Ериксону: 5Г технологија и у Србији до краја године

Foto: Depositphotos

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je švedsku kompaniju Erikson i sa njenim stručnjacima razgovarao o 5G tehnologiji koja bi trebalo da bude lansirana i u Srbiji do kraja ove godine.

Pročitajte još:Mreža pete generacije kuca nam na vrata

Na sastanku je ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi, navodi se u saopštenju Popovićevog kabineta.

"Četvrta generacija mobilnih mreža donela je značajne promene u telekomunikacijama, a tehnologija 5G transformisaće čitavo globalno društvo. Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže", kazao je Popović.

On je naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.

Pročitajte još:''Huavej'' najavio svoj prvi 5G telefon

"U Srbiji će građani od toga imati mnogobrojne koristi. LJudi u ruralnim sredinama imaće na svojim uređajima kapacitete kakve danas isključivo pruža optička infrastruktura u gradovima. Švedski stručnjaci iz Eriksona održaće do kraja godine prezentaciju 5G tehnologije u Srbiji", najavio je Popović.

U razgovoru sa potpredsednikom Eriksona Ulfom Personom, Popović je pozvao švedske partnere da više ulažu u Srbiju.

"Srbija je sjajno mesto za ulaganje u IT i inovacije. Imamo odlične mlade inženjenje i najbolje tehničke fakultete u Jugoistočnoj Evropi. Nemamo carine za izvoz u EU i Rusiju. Zato se veliki broj svetskih tehnoloških kompanija odlučuje da investira u Srbiju", rekao je Popović i pozvao kompaniju Erikson da otvori razvojni centar u Srbiji.

Istakao je da postoje odlični primeri švedskih IT kompanija koje su u Srbiji otvorile svoje razvojne centre, a da se neki od najnaprednijih švedskih IT proizvoda razvijaju upravo u Srbiji i na tom poslu rade mladi srpski inženjeri.

Popović je izrazio zadovoljstvo što je upravo u Eriksonu jedan od direktora razvoja te kompanije Srbin Milan Bašić, što je još jedan dokaz visokih kompetencija srpskih IT stručnjaka.

Erikson ima godišnji obrt od 25 milijardi evra i 100.000 zaposlenih u 180 zemalja sveta.

Popović se u Stokholmu sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Švedske za EU i trgovinu, Oskarom Stenstremom i predstavio mu programe koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i inovacionog preduzetništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Чича Глиша

14.06.2018. 14:05

а ни кад је жедан. А да прави паре, то зна.

Dejan

14.06.2018. 14:52

A u Evropi se 5G predstavlja 2020. godine. Samo me zanima kakvi će sadržaji da se proturaju kroz širokopojasne mreže? Pa mi nemamo još ni pink kanale u HD a kamoli nešto zahtevnije.