U Republici Srpskoj povećava se broj obolelih: U Hercegovini žarište korone, za nedelju dana 85 novozaraženih

D. CURAĆ

utorak, 30. 06. 2020. u 19:14

У Републици Српској повећава се број оболелих: У Херцеговини жариште короне, за недељу дана 85 новозаражених

Ljubinje krizni štab Foto D. Pozderović

Najteže u Ljubinju i Bileći
U HERCEGOVINI se povećava broj obolelih od virusa korona, zbog čega je na trebinjskom kovid-odeljenju sve više pacijenata. U proteklih sedam dana ukupno je registrovano 85 novozaraženih lica, a najteža situacija je u Ljubinju i Bileći, gde se iz dana u dan povećava broj zaraženih koji su povezani sa pogonom ribe iz Stoca, a gde radi veliki broj stanovnika ta dva grada.

Medicinari iz Bolnice Trebinje, jedine zadravstvene ustanove sa kovid-odeljenjem u tom regionu, danima ulažu nadljudske napore, a zbog sve teže epidemiološke situacije Štab za vanredne situacije grada obratio se Republičkom štabu, kako bi se u borbu sa virusom korona uključile i ostale bolnice iz regiona.

OBOLELI KADA se govori o obolelima u celoj RS, prema podacima Instituta za javno zdravstvo u 51 opštini Srpske su registrovani oboleli od virusa korona.

- Obratili smo se Republičkom štabu za vanredne situacije i zatražili pomoć u smislu da se i bolnice u regionu Hercegovine uključe i pomognu ili da nam Ministarstvo pomogne. Nema ni govora o tome da će Trebinje prestati da prima pacijente ili će prestati da leči. Nastaviće se i dalje, ali zbog ovakve epidemiološke slike pomoć nam je potrebna jer ovi ljudi bez prestanka rade već mesecima - naglasio je načelnik ovog štaba Stevan Bekan.

Prvi su reagovali iz Bolnice Nevesinje. Direktor Velibor Milivojević potvrdio je da će staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete ukoliko se situacija iskomplikuje.

- U stalnom kontaktu smo sa trebinjskom bolnicom. U ovom trenutku, nemamo plućno i infektivno odeljenje, ali pacijenti će biti zbrinuti u drugim ustanovama. U slučaju da bolnice u okruženju ne budu u mogućnosti da smeštajno odgovore, bolnica u Nevesinju će staviti na raspolaganje svoje kapacitete - rekao je Milivojević.


U SRPSKOJ 40 NOVIH SLUČAJEVA

OD poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u RS, izvršeno je testiranje 327 uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 40 osoba, dok je jedna osoba preminula, čime se broj preminulih popeo na 125. Do sada su u RS potvrđena 2.272 slučaja virusa korona.