Neophodno je jačati sprovođenje do sada donetih mera u borbi protiv virusa korona i zbog toga će Narodna skupština Republike Srpske doneti odluku o uvođenju vanrednog stanja i tako iz vanredne situacije otići na najviši nivo odbrane. Sednica će biti održana danas u Banjaluci, a odluka o uvođenju vanrednog stanja biće jedina tačka.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da je RS na vreme počela sa oštrim merama, ali da to još ne znači da je uspela u ovoj borbi jer epidemija ne staje, nego se širi zbog neodgovornih pojedinaca koji ignorišu apele.

- Vanredno stanje će nam omogućiti da intervenišemo posredstvom uredbi u zakonsku materiju i time regulišemo određene stvari - naveo je Dodik. - Učinićemo sve da zaštitimo naše društvo jer je ovo ozbiljna situacija.

On je apelovao na sve da se manu političkih tema i istakao da je RS preduzela sveobuhvatne mere koje mogu dati dobar rezultat ukoliko nema neodgovornih pojedinaca.
Dodik je naglasio da će biti formiran fond za pomoć privredi u koji bi trebalo da bude prikupljeno oko 500 miliona KM i da će u narednih šest, sedam dana biti pripremljen set mera kojima će biti tretirana naredna dva meseca.

- Moramo zaštiti privredu i radnike. Iz fonda će biti intervenisano prvenstveno za plate. Moguće je da ćemo isplatiti sektorima koji su ugroženi zagarantovanu platu od 520 KM po radniku, a da poslodavac plati doprinose, jer je cilj da održimo radna mesta - rekao je Dodik.

On je ponovio da bi Srpska trebalo da nabavi i 25.000 testova na virus korona.

APRIL

Kada je reč o vanrednom stanju, niko ne treba da sumnja da smo odlučni da sprovedemo sve potrebne mere. U mesecu koji dolazi mere će biti još oštrije, a analizu ćemo napraviti u maju, kada će se znati gde se društvo nalazi, istakao je Dodik.