IAKO su bila očekivanja da se migrantski kamp neće praviti u srpskom selu Lipa kod Bihaća, jer su se pobunili Srbi koji žive u Federaciji BiH, vlasti Bihaća ipak najavljuju izgradnju kampa. Počeli su pripremni radovi na uređenju lokaliteta Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, gde bi trebalo da se nalazi novi prihvatni centar za migrante u Unsko-sanskom kantonu. Ovu informaciju su potvrdili premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

- Aktivnosti su krenule, ali moram istaći da pričati o virusu korona i ograničavanju kretanja stanovnika u situaciji kada svakodnevno pristižu migranti, kojih sada ima preko 5.000 samo na području Bihaća, od čega njih 2.000 bez ikakvog smeštaja, jednostavno nije ozbiljno - istakao je Fazlić.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, uputio je, zbog ovakvog delovanja Opštine Bihać, otvoreno pismo stranama i potpisnicama Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH u kojem upozorava da Vlada Unsko-sanskog kantona krši i Dejtonski mirovni sporazum i prava Srba koji žive na području tog kantona.

- Vlada USK je zloupotrebila trenutnu situaciju globalne pandemije virusa korona i opšte nestabilnosti i okrenutosti institucija ka zaustavljanju širenja zaraze. Vlada USK krši Dejtonski mirovni sporazum tako što izbeglice iz Afrike i Azije smešta u bihaćko selo Lipa, iz kojeg su prognani Srbi i gde nije implementiran Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma - kaže Radanović.


SRBI
PREMA Radanovićevim rečima, Vlada USK i grad Bihać uveliko grade migrantski kamp u pre rata srpskom selu Lipa, koje je okruženo srpskim selima Teočak, Dubovsko, Gorjevac, Gornja Suvaja i Krnjeuša. On poručuje da će se Srbi boriti da se kamp ne izgradi na lokalitetu Lipa i da očekuje podršku institucija RS.