MINISTAR spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac posetio je Elektroprivredu Republike Srpske povodom predstojećeg Samita energetike Trebinje - SET 2020. koji će se održati 5. i 6. marta.


Košarac i generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović istakli su da je SET izuzetna prilika da se afirmišu elektroenergetski potencijali Republike Srpske, grada Trebinja, kao i BiH.


- Organizacija Samita i svega što on donosi su rezultat predanog rada menadžmenta ERS, baziranog na jasnim perspektivama razvoja energetskog sektora Srpske. Energetika može biti top sektor i postoje naši kapaciteti u RS, odnosno BiH, da uskoro postanemo regionalni centar diskusije kako bi se na najbolji mogući način razvijali energetski potencijali - istakao je Košarac.


Prema rečima Luke Petrovića, Samit će biti posvećen pitanju berze električne energije, energetskoj efikasnosti, energetskoj budućnosti Zapadnog Balkana i potencijalima energetskog sektora Republike Srpske, kao i digitalnoj transformaciji Elektroprivrede RS.


- Stručnjaci, investitori, predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih institucija, ali i donosioci odluka imaće priliku da razgovaraju o energetskoj geopolitičkoj perspektivi regiona, obnovljivim izvorima energije, ali i nizu drugih tema. Ovakav jedan samit treba da pošalje snažnu poruku da potencijali koji su već izgrađeni na ovim prostorima treba da budu dodatno zajednički iskorišćeni za dobrobit građana - rekao je Petrović.


Pročitajte još: "Elektroprivreda" nije na prodaju: Opozicija RS iznela optužbe na rad i budućnost kompanije iz energetskog sektora


Očekuje se oko 350 učesnika iz nekoliko zemalja regiona. Nadevet panela raspravljaće više od 90 stručnjaka iz različitih oblasti.


KONGRESNI TURIZAM

MIRKO Ćurić, gradonačelnik Trebinja, smatra da se radi o izuzetno značajnom samitu.

- Ovo je idealna prilika da se prezentuju i ostali trebinjski potencijali, kao što su mogućnosti kongresnog turizma - rekao je Ćurić.