ПОСЛАНИК СДС у Народној скупштини РС Давор Шешић рекао је да СДС располаже информацијом да су већ вођени разговори о моделу продаје "Електропривреде РС". Одмах је на то реаговао Лука Петровић, генерални директор тог предузећа, који у потпуности одбацује овакве наводе.

- Када је реч о наводима о приватизације овог предузећа, непотребно по ко зна који пут демантовати приче о тој теми, јер опозиција покушава ту причу да држи актуелном без било каквог основа. Да би дошли до бар неких политичких поена, представници опозиције подмећу стално исту причу и то на веома јефтин начин - ширењем разних дезинформација. Међутим, јавност у Српској их је одавно "прочитала" тако да им то више не пролази - поручио је Петровић.

Он истиче да је то предузеће 2005. године било пред колапсом, док је данас компанија која стабилно послује.

- "Електропривреда РС" и даље је најповољнија са својим ценама у региону. Има промет за 50 одсто већи него пре деценију и по, већи број запослених за 30 одсто и има највећи инвестициони циклус у својој историји - Хидроелектрану "Дабар", чији су радови у току - истакао је Петровић.

Када се говори о поскупљењу електричне енергије и низ других критика, Петровић је рекао да је неумесно поредити стање ЕП РС пре 15 година и данас.

- Правити таква поређења је неумесно и што је најгоре то је неупоредиво - рекао је Петровић.

Он је оценио да би било пристојно да се Шешић пре тога упознао о свим детаљима реструктурирања "Електропривреде" и њеног финансијског положаја.


Један од далековода у РС


- Имајући у виду да је ЕП РС раније била пред колапсом, да су плате биле најниже у историји тог предузећа, јасно је да се ти подаци не могу ни поредити са данашњим, нити су меродаван параметар. Шешић је очигледно износио паушалне оцене - рекао је генерални директор ЕП РС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Представници Републике Српске бојкотују заједничке институције БиХ

Посланик СДС Давор Шешић рекао је, између осталог, и да се "новом купцу спрема оптималан број стручних, способних и квалификованих радника, а с друге стране омогућава се и спрема адекватна цена електричне енергије да могу добро да послују".

Према његовим речима, "руководство ЕП РС покушава да купи социјални мир" нудећи радницима велике отпремнине, које ће на крају плаћати грађани Српске.


Лука Петровић Фото Д. Поздеровић


Шешић је подсетио да је крајем 2005. године у ЕП РС било запослено 7.100 радника, додајући да крајем 2019. тај број износи 9.600 радника. За плате запослених у том предузећу тренутно се издваја далеко више новца него пре и да је само по том основу могло бити уштеђено на рачуну око милијарду КМ.


САМИТ ЕНЕРГЕТИКЕ

ГЕНЕРАЛНИ директор "Електропривреде РС" изјавио је да је све спремно за одржавање Самита енергетике у Требињу 5. и 6. марта, на којем се очекује присуство више од 300 званица.

- Проценили смо да ЕП РС, као један од најјачих стубова развоја Српске треба да има тако значајан скуп где ће се расправљати о свим важнијим темама за напредак наше електропривреде - рекао је Петровић.