POSEBNA sednica Narodne skupštine Republike Srpske održana u ponedeljak, na kojoj su usvojeni Zaključci u vezi sa Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, ostala je u senci žestokih vređanja, bacanja zastava NATO, a kulminirala je sukobom Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, i poslanika opozicionog PDP Draška Stanivukovića. Verbalni sukob ministra i poslanika je kulminirao tako što je ministar Lukač udario Stanivukovića u glavu.

Posle ovog sukoba sednica je prekinuta pa nastavljena i ubrzo završena uz prisustvo samo dva poslanika opozicionog SDS, Darka Babalja i Nebojše Vukanovića. Zaključci su tako pali u drugi plan kao i optužbe opozicije da im je podvaljen lažni dokument sa 21 stranom dok original koji je otišao u sedište NATO u Brisel ima 53 strane.

Pročitajte još - Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode

Dan nakon sednice, ministar Lukač je izjavio da ima pravo da se brani.

- Ne vidim razlog da podnosim ostavku. Štitio sam sebe i to ću uvek raditi - poručio je Lukač. - Tokom obraćanja srpskog člana predsedništva videli ste divljaštvo. Uništavala se državna svojina udarcima po konzolama, mikrofonima, videli smo neartikulisano dranje koje nije primereno ni navijačkim grupama, a kamoli poslanicima. Stanivuković je stao ispred mene, gurnuo mi mikrofon. Ne mogu da dozvolim da me bilo ko ugrožava na takav način.

On je preteći krenuo prema meni, mlateći rukama. Ne znam s kojom namerom prilazi i odgurnuo sam ga od sebe, da me ne ugrozi. Šta da očekujem kada mi neko tako prilazi i unosi mi se u facu? Da li da očekujem da me udari, a vidim da rukovodstvo Skupštine ne reaguje. Ja nikome neću dozvoliti da me ugrozi na bilo kom mestu.

Lukač "u klinču" sa Stanivukovićem Foto RTVBN

S druge strane, poslanik PDP Draško Stanivuković na pitanje novinara da li oseća strah nakon sukoba sa ministrom, kaže:

- Racionalno je da osećamo strah jer se radi o čoveku koji ima policiju i vojsku. Ali sam čovek koji ima bunt i revolt i stati neću. Kad mi je Dodik to dobacivao i kad sam mu prišao, bio je kao mali miš. Kad se upale kamere, onda ućuti. Sa Dodikom sam ostao dostojanstven - rekao je Stanivuković, te zahvalio stranačkoj kolegici Jeleni Trivić, koja je stala u njegovu odbranu. Rekao je i da će prijaviti Lukača.

- Lukač i ja ćemo da se borimo i kroz sud i tužilaštva. Ovo više nema smisla. Gnusna je laž da se bojao da nešto držim u ruci i da me je zato udario. To nije čovek za ministarstvo, nego da živi u divljini - izjavio je Stanivuković.