Buduća gondola preko Ravne planine dovodi Jahorinu na Pale

Tanjug

07. 12. 2019. u 22:41

Будућа гондола преко Равне планине доводи Јахорину на Пале

AP Photo/Amel Emric

Ski centar Ravna planina je na nekoliko minuta vožnje od Pala, prva je u BiH dobila gondolu koja izlazi na 1.300 metara nadmorske visine
Opština Pale pored Jahorine ima i ski centar Ravna planina, a njihovim povezivanjem gondolom, koje bi moglo početi sledeće godine, ne bi samo skijaši dobili novih 15 kilometara staza, nego bi i Pale realizovale svoj turističko ugostiteljski potencijal.


Ski centar Ravna planina je na nekoliko minuta vožnje od Pala, prva je u BiH dobila gondolu koja izlazi na 1.300 metara nadmorske visine, a plan je da ski infrastruktura čiji je gondola simbol a zatim i staze budu izgrađene do Jahorine, gde su hoteli na 1.600 metara, a vrhovi na preko 1.900 metara nadmorske visine.


Direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić kaže da je to povezivanje perspektiva za razvoj turizma, koji onda pokreće druga grane privrede.


"To će povući u narednom periodu dolazak novih investicija u opštinu Pale koja će planski razvijati turizam", rekao je Jakić Tanjugu.


Sa Pala se ne odliva veliki broj stanovnika nego ostaju jer vide perspektivu u turizmu koji je najveći pokretač razvoja, kaže on i dodaje da iza planova povezivanja stoje Republika Srpska, čitava regija, opština Pale kao i privrednik Veljko Golijanin koji je izgradio ski centar Ravnu planinu.


"Povezivanje gondolom biće veliki poduhat, ali izvodljiv s obzirom da se urradilo puno posla probijanjem trase, dobijanjem dozvola, polaganjem optičkih kablova tako da će taj plan u narednih par godina biti realizovan", smatra Jakić.


On objašnjava da će Pale dobiti mnogo jer je plan Vlade Republike Srpske da se stopira gradnja na Jahorini kako bi se sačuvdali njeni prirodni potencijali, a da će se onda smeštajni kapaciteti graditi na Palama.


"To je vizija koja je ostvariva i zdrava je priča", kaže Jakić.


Vlasnik ski centra Ravna planina i građevinske firme "Majnex" Veljko Golijanin objašnjava da je savremeno skijalište podignuto od šume jer ni livada za skijanje nije bilo.


"Gondola Ravna planina je prva faza gondole do Jahorine, mi imamo projekat i građevinske dozvole i očekujemo da će naproleće krenuti radovi, sve je već dogovoreno", rekao je Tanjugu Golijanin i dodao da je za drugu fazu urađeno pola posla, pa će „trebati 2-3 meseca da se spoji gondolom Jahorinom".


Skijalište Ravna gora i sada je prepoznatljivo u regionu, jer već po četvrti put održavamo FIS trku, kazao je on i naveo da je celo skijalište delo radnika "Majnexa", a urađeno po ideji koje je on „prepisivao" obilazeći evropska skijališta.


Golijanin ocenjuje da je ideja da se Pale povežu skijaškom godnolom sa Jahorinom realna i objašnjava da će to pomoći Jahorini da dobije skijašku stazu dugu 15 kilometara za skijanje do Pala.


"To će biti staza ispod plave kategorije, a te staze su najtraženije i skija ih 70 odsto skijaša", navodi Golijanin i dodaje da će izgradnja biti dobra za državu koja je prepoznala interes, Jahorinu, Pale i njegovu firmu.


Pročitajte još: Kineski investitori zainteresovani za Jahorinu i Pale


Pale su jedna od opština Istočnog Sarajeva i univerzitetski centar, a turističku organizaciju formirale su pre četiri meseca jer je prepoznato da će turizam biti pokretač razvoja ovog kraja.


Dragan Jakić kaže da će Pale u narednih šest meseci do godine dana završiti strategiju razvoja turizma.


Pale će prvi put ove zime imati klizalište, a planovi su izgradnja info centra, Romanijske kuće gde bi se služili proizvodi ovog podneblja i Muzej Jahorine kao olimpijskog brenda ovog kraja.


„Pale su prva prestonica Republike Srpske, njena kolevka, a posle rata imamo dinamičan razvoj i daljim razvojem Jahorine i Ravne planine, Pale postaju mesto poželjno za život", rekao je Dragan Jakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije