Nema pravde ni posle pobede na sudu: Milorad 13 godina čeka da mu Federacija BiH plati odštetu

D. Curać

ponedeljak, 04. 11. 2019. u 07:52

Нема правде ни после победе на суду: Милорад 13 година чека да му Федерација БиХ плати одштету

Foto D. Curać

Opština Ravno godinama ne želi da isplati odštetu porodici Milićević

OPŠTINA Ravno u Federacija BiH 2006. godine je prihvatila da plati odštetu u visini od 30.000 maraka porodici Milićević iz sela Zaplanik, kod Ivanice, jer im je bespravno skinut kamen sa porodične kuće koju su želeli da obnove. Međutim, ni nakon 13 godina Milićevići nisu dobili novac.

Pročitajte još: Dušan svedoči o lepoti života na dedovini: Odabrao miran život na selu, evo šta poručuje drugima

Milorad Milićević 2003. godine odlučio je da obnovi svoje imanje u selu Zaplanik, ali je nedugo zatim po nalogu Opštine Ravno skinut kamen sa njegove kuće, čiji je suvlasnik i Neđo Škero. To je priznao i načelnik Opštine Andrija Šimunović 2006. godine i potpisao da će vratiti kamen i obnoviti kuću. Međutim, to se nije dogodilo, a nagodbom na Sudu u Čapljini, Opština Ravno prihvatila je da plati odštetu od 30.000 KM, što nakon 13 godina takođe nije urađeno.

- Na sastanku koji je organizovao OHR, načelnik Opštine Ravno priznao je da je kamen skinut, prihvatio odštetu, ali od tada u stvari počinju razni procesi. Sud je to više puta rešio u našu korist, čak predlagao da naplatimo tako što ćemo opštinski automobili i kamion prodat, a mi to nismo prihvatili. Sada je to neizvodljivo, jer navodno Opština Ravno nema račun na kojem ima novca. U međuvremenu Neđo Škero je umro, i tu su uložili žalbu, da bi 2018. doneo presudu da se izvrši naplata. Ali, ni danas ništa od toga - rekao je Milorad Milićević.

Pročitajte još: Bivši direktor "Romanije" pod istragom: Oštetio firmu za više od 100.000 KM jer je favorizovao firme svog sina i supruge?!

Njgov sin Ilija Milićević smatra da se namerno odugovlači u ovom slučaju.

- Ja sam uveren da je to sa nekom namerom urađeno. Siguran sam da je neko izvukao korist od toga, a vidite na čiju štetu - istakao je Ilija Milićević.

NA RAČUNU NEMA PARA MILORAD Milićević kaže da im je rečeno da im se ne isplaćuje odšteta od 30.000 maraka, koja je uz kamata znatno veća, jer navodno na računu Opštine Ravno nema novca. - Tako nam je rečeno, mada smatram da se radi o samo jednom od računa te opštine i da na ostalim ima novca. Kolike su kamate stvarno ne znam, ali radi se o dugogodišnjem procesu - istakao je Milorad.

Porodica Milićević izbegla je iz Dubrovnika u Crnu Goru, a i u tom hrvatskom gradu ostali su bez stana. Milorad kao penzioner nema novca da sam obnovi imanje u selu koje je potpuno napušteno, ali koje ga godinama vuče da mu se vrati.

- Nisam u mogućnosti da vlastitim sredstvima obnovim kuću. Tu sam odrastao, iz te kuće sam se odškolovao, a imam veliku želju da se vratim u Zaplinik jer me vežu posebne emocije - dodao je Milorad.

Načelnik Opštine Ravno Andrija Šimunović nije se javljao na pozive, a u njegovoj kancelariji rekli su nam da je na putu. Predsednik Skupštine Pero Sredanović nije želeo da komentariše ovaj slučaj, dok je koordinator za Mesnu zajednicu Ivanica, u Opštini Ravno, kojoj pripada selo Zaplanik, Danilo Mandeganja istakao da on lično nije upoznat sa celim slučajem.

- Prema informacijama koje sam dobio od načelnika Opštine Ravno doneta je presuda, na koju je uložena žalbu i taj predmet još uvek nije rešen - rekao je Mandeganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije