Banjaluka će imati „Porodične saradnike“

D. L.

18. 09. 2019. u 18:28

Бањалука ће имати „Породичне сараднике“

Foto: D. L.

Banjaluka će imati „Porodične saradnike“ kako bi se pružila pomoć da ne dođe do zanemarivanja dece
Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad, potpisao je danas sa organizacijom "Sačuvajmo decu" ugovor o realizaciji projekta "Porodični saradnik", sa ciljem jačanja porodice kroz institucije socijalne zaštite.

Radojičić je pojasnio da se projekat odnosi na 20 porodica u kojima postoji mogućnost zanemarivanja dece, zbog porodičnih poteškoća.

- Projektom je predviđeno da porodica dobije pomoć i podršku, kako bi ostala na okupu, jer ovi mališani ne bi trebalo da se izdvajaju iz porodica, nego da, po mogućnosti, žive u zdravim i srećnim porodicama, rekao je Radojičić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Direktor organizacije "Sačuvajmo decu" Andrea Žeravčić istakla je da je program osmišljen tako da se pomogne centrima za socijalni rad da imaju obučen stručni kadar koji će raditi sa identifikovanim porodicama.

- Tim porodicama potrebna je podrška u minimiziranju rizika koji postoji i razvijanju roditeljskih kompetencija. U prethodnom periodu podržali smo razvoj dnevnog centra za decu u riziku u Banjaluci. Potrebna je veća podrška i roditeljima, kako bi naše intervencije bile korisne za decu, rekla je Žeravčićeva.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Irena Joldžić izrazila je zadovovoljstvo nastavkom saradnje sa organizacijom "Sačuvajmo decu" kako bi se zajednički delovalo da se svaka porodica održi na okupu.

- Naš tim socijalnih radnika će pomoći porodicama u tome, a najveći interes je da deca napreduju u porodicama, a ne da ih izuzimamo iz različitih razloga, rekla je Joldžićeva.

Ona je dodala da će se projekat sprovoditi do kraja 2020. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije