REPUBLIKA Srpska kupuje tri helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Tender za nabavku tri helikoptera, već je raspisan, a otvaranje ponuda planirano je za 9. septembar.

Pročitajte još: U akciji “Aerodrom” uhapšen direktor

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je u Banjaluci da se na utvrđeni tender za nabavku tri nova helikoptera za potrebe policije Srpske mogu javiti firme iz svih zemalja koje ispunjavaju uslove.

- I Rusi i Amerikanci i Francuzi i Italijani i bilo ko. Ako ispune uslove, koje tražimo u tenderu i ponude najbolju cenu, proći će - rekao je Lukač.

Pročitajte još: PRETNjE DODIKU NA PORTALU BN: MUP RS preduzeo mere

On je poručio da za ovim letelicama postoji dugogodišnja potreba i da će one služiti za intervencije policajaca, specijalnih jedinica i Žandarmerije.

- Služiće i za gašenje požara, medicinske evakuacije i pomoć stanovništvu u elementarnim nepogodama i drugim teškim situacijama - rekao je Lukač.

Na sajtu MUP Republike Srpske objavljena je Odluka o izmenama i dopunama plana nabavki za 2019. godinu, gde su obelodanjene i pojedinosti u vezi sa kupovinom tri helikoptera. Navodi se da je procenjena vrednost, bez PDV-a, 42.163.000 KM, i da je okvirni period zaključenja ugovora treći kvartal ove godine.

- Sredstva su obezbeđena odlukom Vlade Republike Srpske, navodi se u ovoj Odluci.

Foto D. P. Dragan Lukač

Inače, MUP RS u poslednje vreme ulaže velika sredstva u opremanje, a uskoro bi trebalo da im stignu i dva oklopna vozila "despot", koje proizvodi preduzeće Tehnički remont Bratunac (TRB).

PREDSTAVLjEN NA PARADI

DRAGAN Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je nedavno da je oklopno vozilo "despot" prvi put predstavljeno 9. januara na paradi povodom Dana Republike Srpske, ali i najavio da će već na narednoj paradi učestvovati i veći broj tih vozila. Prema njegovim rečima, nakon isporuke ova prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP i TRB o isporuci još vozila, koja će koristiti pripadnici MUP.