Dodika nameštaju na nišan gulenista

S. MIŠLjENOVIĆ

četvrtak, 18. 07. 2019. u 11:02

Додика намештају на нишан гулениста

AP Photo

Šta je pozadina režiranog sukoba Erdoganove pratnje i policije BiH. OBA u igru uvukla predsedavajućeg Predsedništva pričom da štiti pripadnike FETO

SKANDAL koji se prošle sedmice dogodio na sarajevskom aerodromu prilikom dolaska predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kada je došlo do tuče i u poslednjem momentu izbegnut oružani sukob njegovog obezbeđenja sa predstavnicima granične policije BiH - režiran je, saznaju "Novosti" iz stranih diplomatskih izvora, u - Sarajevu.

Sve je smišljeno u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH (OBA) uz pomoć bezbednjaka iz dve ambasade i finansijsku pomoć nekoliko turskih biznismena, inače pripadnika organizacije "Hizmet" turskog odbeglog imama Fetulaha Gulena, koje potražuje Turska jer pripadaju, kako Erdogan kaže, terorističkoj organizaciji FETO.

Ovom "dobrodošlicom" za Erdogana je rukovodio šef OBA, bivši ratni telohranitelj Alije Izetbegovića, Osman Mehmedagić Osmica. O akciji nije bio obavešten ni direktor granične policije BiH Zoran Galić, pošto su u njoj učestvovali isključivo granični policajci iz reda bošnjačkog naroda.

PROČITAJTE I: DODIK IZNEO ŠOKANTNE PODATKE: Sarajevska Obaveštajno-bezbednosna agencija prati i "Novosti"


- OBA je osmislila i da se u ovu priču ubaci Milorad Dodik koji nema nikakve odgovornosti oko gulenovaca u BiH, kako bi ga na taj način diskriminisali kod zapadne međunarodne javnosti, a sa druge strane postavili i kao metu pred guleniste - kažu izvori našeg lista.

Erdogan je na sastanku sa članovima Predsedništva BiH tražio od njih da mu kažu kada će rešiti pitanje "FETO terorista" u BiH, grupe koju čine odbegli turski državljani koji žive u Sarajevu i traže državljanstvo BiH, a koji po tvrdnji samog Erdogana pripadaju pokretu Fetulaha Gulena. Erdogan je rekao da ih on potražuje od BiH još od 2016. godine, ali da se BiH na to oglušila.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je to pitanje za Federaciju BiH i njihove organe gde su i nastanjena lica koje Turska potražuje, dok je član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao da se to mora raditi po zakonima BiH i zakonima Turske.

Zanimljivo je da je OBA odmah nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa Erdoganom, putem pojedinih portala koje OBA finansira i uređuje, plasirala lažnu vest kako je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obećao Erdoganu da će se potruditi da se Turskoj što pre izruči osam saradnika "Hizmeta" koji žive u BiH.

Na tome se OBA nije zaustavila već je preko svojih novinara, na nagovor bezbednjaka iz dve zapadne ambasade u Sarajevu, objavila da bi "udovoljavanjem Erdoganovim zahtevima vlasti u BiH rizikovale da ugroze saradnju sa zapadnim saveznicima koji inače ne podržavaju zahteve Turske za deportaciju Gulenovih pristalica".


OSMICA PRISLUŠKIVAO I "NOVOSTI"

DIREKTOR Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica je isti onaj koji je naredio praćenje i prisluškivanje mnogih medija iz Srbije, među kojima su i "Novosti", o čemu je javnost upoznao Dodik. Za Osmicu se vezuju mnoge afere u OBA, od prisluškivanja političara Srbije i Hrvatske, do afere sa diplomom fakulteta koju nikada nije pokazao javnosti iako su to tražili mediji iz FBiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

wz20s

18.07.2019. 18:43

Joj gluposti kao ono sa 40 engleskih specijalaca. Pa da li iko moze vjerovati ovakvim bajkama?