Vranjak otet od zaborava

V. BLAGOJEVIĆ

utorak, 10. 07. 2018. u 08:54

Врањак отет од заборава

Autor Dragan Simić, Foto V. B.

Promocija knjige Dragana Simića o istoriji njegovog rodnog sela kod Modriče. Studiozno obrađene etnografija i demografija mesta

ODAVNO jedno izdanje nije pobudilo tako veliko interesovanje kao što je to bilo sa knjigom “Vranjak i Vranjačani”, koja je predstavljena u modričkom Srpskom kulturnom centru. Autor Dragan Simić je na studiozan način obradio etnografiju, demografiju i istoriju sela u kome je rođen. On je ovo, najveće, selo na području Modriče upisao u istoriju.

- Cilj mi je bio da od zaborava otrgnem događaje i ljude koji su živeli u Vranjaku. Knjiga je najvećim delom posvećena vranjačkim rodovima kroz koje se prati istorija sela. Paralelno su obrađeni najznačajniji događaji od Trebavske bune, Prvog i Drugog svetskog rata, do poslednjih otadžbinskih ratova - rekao je na promociji Dragan Simić, autor knjige “Vranjak i Vranjačani”.

Recenzent knjige istoričar Željko Vujadinović smatra da je knjiga studija koja na utemeljen način prikazuje i presek istorijskog razvoja Vranjaka, od najranijih vremena do danas.

U Srpskom prosvetnom društvu “Prosvjeta” ponosni su što su baš oni izdavači ove knjige, za koju Slobodan Nagradić kaže da zadovoljava najviše standarde nauke i publicistike.


PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad poklonio 2.950 knjiga biblioteci u Srebrenici


- Knjiga će značiti čitaocima, ma koji oni bili i gde se nalazili današnji potomci Vranjačana. Iz nje će moći da saznaju kakvo je bilo njihovo selo. Dragan je svom Vranjaku ostavio neizbrisiv trag o njegovom postojanju. Na ovome će da se uče buduće generacije Vranjačana - zaključuje urednik izdanja Slobodan Nagradić.

Promociji knjige “Vranjak i Vranjačani” prisustovao je veliki broj meštana ovog sela podno Trebave. Kažu da je bilo krajnje vreme da se o Vranjku pojavi ovakva knjiga - kaže Aleksandar Mrkonjić.


ZAHVALNOST

VRANjAČANI su zahvalni autoru Draganu Simiću što je skinuo prašinu zaborava sa mnogobrojnih događaja, koji su se dosad među meštanima samo prepričavali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Boki

25.07.2018. 21:34

Jel moze da se naruci knjiga negde onlajn? Živim u Švici i ne dolazim u selo skoro. Kako da dođem do knjige? Hvala.