Otac za baterije, rodom iz Selevca: Ko je Dejan Ilić, doktor fizičke hemije, naučnik svetskog glasa

J. Ilić

petak, 29. 05. 2020. u 13:32

Отац за батерије, родом из Селевца: Ко је Дејан Илић, доктор физичке хемије, научник светског гласа

Foto N. Živanović

Smatra da Srbija ima potencijal i stručnjake za velike poduhvate. Na ovog naučnika pažnju je skrenuo predsednik Vučić

Tokom svečanosti povodom početka radova na izgradnji korejske fabrike u Smederevskoj Palanci, više puta pomenuo ga je predsednik Srbije, nazivajući ga legendom ovog kraja, jednim od najboljih srpskih naučnika koji je ostavio neizbrisiv trag u nemačkoj auto-industriji, savetujući investitore iz Koreje da iskoriste to što u komšiluku imaju takvog genija.

- Nisam u stanju da kažem šta će tačno ovde proizvoditi - baterijske module visokog i niskog napona - ko će ga znati. Evo, smeje mi se Dejan Ilić. On je čovek ekspert, zna to najbolje u Srbiji - imao je opasku predsednik Vučić tokom obraćanja na ceremoniji.

I nije pogrešio predsednik kada je prof. dr Dejana Ilića nazvao - legendom. Reč je o Srbinu rodom iz Selevca kraj Smederevske Palanke, koga u svetu nazivaju "papom za baterije", ocem litijumske baterije i smart kartice, čovekom koji je jedini uspeo da napravi dovoljno dobru bateriju za ajfon.

Njegova poslovna biografija teško može stati u novinski tekst.

Poznat je po tome što je nemačku fabriku baterija "Varta", u kojoj je od 1987. godine, digao na noge, bio godinama izvršni direktor, a danas donosi strateške odluke kao član Nadzornog odbora "Varte" i kompanije ARRI. Predsednik je UO Inovacionog fonda Srbije, profesor na univerzitetima Masačusets, Grac i Berlin, član Njujorške akademije nauka, vlasnik više od 600 patenata... Prijatelj je i školski drug nemačke kancelarke Angele Merkel, koja mu je poverila osetljiv posao projektovanja prvog automobila na električni i elektronski pogon u ovoj zemlji.

Ipak, nije ispustio priliku da u rodnom kraju prisustvuje početku gradnje korejske fabrike za proizvodnju delova za visokonaponska i niskonaponska električna vozila. Niti da, iz bogatog stručnog opusa, primeti koliko je ova investicija bitna za Srbiju.

- Strane investicije za nas su mnogo važne i uvek dobrodošle - kaže, za "Novosti", prof. dr Ilić. - Postoji mnogo stvari koje su bitne a o njima niko ne govori. Ovde će naši inženjeri, radeći sa strancima, apsorbovati mnoštvo informacija i znanja, usavršavati se, učiti u praksi, što je neprocenjivo važno. Srbiji je potrebno dosta tehničke snage, a taj inženjer kasnije može da radi za našu kompaniju, i u nju uloži sve što zna. To je ogromna snaga strane investicije.

Ilić još podseća na to da ova fabrika donosi šansu za otvaranje novih, malih pogona dodatne delatnosti.

- Predsednik je upravo to pomenuo i pozdravio što sam rekao na nekoj televiziji - da će stranci, sve što im treba, tražiti kod domaćih proizvođača. Ne moraju da uvoze iz Kine ili drugih zemalja ako im to ponudimo mi. Zato je važno da disciplinujemo svoju radnu svest i odgovornost. Ako vide da ide posao, da ima intelektualne svesti u praksi, stranci će ostati decenijama - kaže Ilić.

Čovek koji je za kreaciju mikrobaterije i smart kartice dobio nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara, smatra da Srbija ima potencijal i ljude za velike poduhvate. Uvek je, navodi, na usluzi domaćoj industriji, a kao predsednik UO Inovacionog fonda Srbije zalaže se za podsticaj praktične nauke i mladih istraživača.

Dok idejama doprinosi rodnom kraju, ovaj nekada najmlađi doktor nauka u bivšoj Jugoslaviji, koji je izazvao revoluciju u svetu mikrobaterija koje se koriste u svim prenosnim uređajima, deo je tima nemačke vlade koji već osam godina radi na projektu "Elektromobiliti" - prvog nemačkog elektromobila.

- Baterije su srce buduće automobilske industrije. Tražimo način da proizvedemo snažnu bateriju za takav automobil. Kancelarka Angela Merkel je zacrtala strategiju - do kraja mandata milion elektromobila nemačkih proizvođača na nemačkim auto-putevima. Videćemo hoćemo li uspeti u tome - navodi Ilić.

DEJANOVE NAGRADE

Spisak Dejanovih nagrada je podugačak. U Nemačkoj je tri puta proglašavan za menadžera i inovatora godine, dobitnik je tehničkog Oskara, nagrade Američke filmske akademije za inovacije "Fledž" kamera za snimanje filmova. Osmi je srpski oskarovac. Dobitnik je Svetosavske povelje grada Smedereva, Tesline nagrade, Pupinove nagrade, a proglašen je i za počasnog građanina Smederevske Palanke.

U VOĆNjAKU SPAS OD KORONE

Dejan je došao u Srbiju da se zaštiti od žarišta virusa korona. Tokom karantina, ovaj doktor fizičke hemije najviše se bavio svojim voćnjakom u rodnom Selevcu. Uskoro se, kaže, vraća u Nemačku, gde će nastaviti da podučava, izučava i radi na projektu budućnosti za najmoćniju evropsku privredu i industriju.

Komentari (2)

Sumnjalo

29.05.2020. 15:08

Господине проф. др Илићу, живи и здрави били!