Kostolački čamac bio strah i trepet za Rimljane: U ugljenokopu otkriveno očuvano borbeno plovilo staroslovenskih mornaričkih foka

B. SUBAŠIĆ

18. 03. 2020. u 18:00

Viminacijumska flota popuniće prazninu u istoriji našeg prostora

Костолачки чамац био страх и трепет за Римљане: У угљенокопу откривено очувано борбено пловило старословенских морнаричких фока

Mr Ilija Danković,Foto B. Subašić

SENZACIONALNO otkriće drevnog broda konzerviranog u sloju gline usred brda na prostoru rimskog Viminacijuma dopunjeno je juče pronalaskom odlično očuvanog drevnog brzog ratnog čamca, monoksila izdubljenog u hrastovom stablu. Naučnici nisu imali vremena da se raduju, jer je dragocene nalaze ugrozila jaka vrućina koja vlada u pesku, koritu davno presahle velike reke na području današnjeg ugljenokopa u Kostolcu. Da se drevna plovila doslovno ne bi pretvorila u prah, arheolozi i stručnjaci sa kopa Drmno radili su na njihovom hitnom premeštanju u veštačku pećinu gde se čuvaju fosili mamuta.

- Izuzetno je važno da sačuvamo ovu viminacijumsku flotu jer ćemo posle njene analize moći da rekonstruišemo veliku priču. Ona će popuniti prazninu u poznavanju istorije našeg prostora. Tokom jučerašnjeg dana u slojevima rečnog korita oko plovila pronašli smo uljane lampe i delove keramičkih predmeta koje pripadaju rimskom periodu. To znači da su brodovi i čamci potonuli u mulj najkasnije u doba Rima, ali donja granica njihove starosti i dalje ostaje otvorena. Kao što je otvoreno i pitanje zbog čega su sva ta plovila odjednom zajedno potonula u mulj koji ih je konzervirao - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelnik Naučnog projekta "Viminacijum".

Sloj tla od osam metara iznad tajanstvene flote u uobičajenim uslovima bi se taložio 70.000 godina, ali arheolozi kažu da je nemoguće da je to njena starost. Oni smatraju da su plovila iz mnogo kasnijeg perioda, ali da su se u ovom delu Podunavlja desile neke neobične geološke pojave koje su očuvale i pronađeni borbeni monoksil. Ovaj čamac antički hroničari pominju kao zastrašujuće efikasno ratno sredstvo.

- Rimski istoričari često pominju kako su Avari tokom invazije angažovali Slovene koji su, poput "mornaričkih foka", vrlo vešto koristili svoje ratne čamce za prelaženje reka i opsadu. Monoksil koji smo iskopali je izuzetno vešto i dobro urađen i po tome se razlikuje od do sada poznatih - kaže arheolog mr Ilija Danković, pokazujući velike otvore napravljene na "kljunovima" pramca i krme čamca.

Stručnjaci EPS evakuišu brod


- Te rupe pokazuju višestruku namenu monoksila: mogao je da se koristi kao samostalno plovilo, a kada bi se kroz otvore debelim užetom povezalo više monoksila, dobijao se stabilan pontonski most preko koga je reku mogla da pređe pešadija. Dakle, ovde imamo vrhunski primerak rečne desantne tehnike za koju ni Rim nije imao odgovor. Ipak, nejasno je zašto su i brod i monoksili na "pogrešnoj" strani presahle velike reke, možda starog toka Dunava. Koliko dosad znamo, ovde više nije bio prostor grada Viminacijuma, ali dalja iskopavanja mogu da pokažu sasvim drugačiju sliku. Na lokalitetu Viminacijum smo navikli da očekujemo neočekivano - ispričao nam je mr Danković pre nego što je ponovo navukao plastičnu ciradu na monoksil.

Pokrivač je bio neophodan zbog prebrzog sušenja i raspadanja drveta zbog strahovite vrućine na površinskom kopu. Ista opasnost pretila je i velikom brodu, pa su rudarski inženjeri i tehničari brzo napravili metalnu oplatu oko plovila da bi ih dizalica bezbedno podigla na vučni voz kojim su prenete u bezbednu hladovinu.

- Način na koji su brod i monoksil izrađeni ukazuje na veliku veštinu i iskustvo u brodogradnji na Dunavu, koji je zbog svojih čuvenih katarakta i virova sve do modernih vremena bio veoma opasna reka za plovidbu - kaže prof dr Korać.

Prof. dr Miomir Korać, arheolog


Po njegovim rečima, identitet brodograditelja i lađara ostaće misterija dok ne stignu rezultati analiza starosti drveta od kog su izrađena plovila.

- Na primer, monoksili, koji su poznati kao slovenski čamci, nisu morali da budu namenjeni napadu na teritoriju Rimskog carstva. Možda su korišćeni u njegovoj odbrani, jer se zna da su neki Sloveni živeli u carstvu i kao federati, saveznici Rima. Možemo da spekulišemo i da li je možda reč o ratnim čamcima iz vremena Hunskog saveza, vojske mnoštva naroda koja je opustošila Viminacijum, ostavila čamce i otišla dalje. Sve mogućnosti su otvorene - kaže prof. dr Korać.

ATILINO OSTRVO

MOGUĆE je da je današnje brdo, u kome je otkrivena tajanstvena flota, u jednom trenutku bilo rečno ostrvo.

- Hrišćanski pisac Prisk u 4. veku beleži da je hunsko uništenje Viminacijuma bilo osveta za pljačku Atiline riznice na nekom dunavskom ostrvu. A vizantijski istoričar Simokata početkom 7. veka kaže da su u prošlosti stanovnici Viminacijuma nalazili spas na nekom rečnom ostrvu. Da li je to ovo mesto? Ne znamo, ali o svemu možemo da spekulišemo, jer je Viminacijum pokazao da na njegovom prostoru ništa nije neverovatno - zaključuje prof. dr Korać.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Анти Антифа

18.03.2020. 18:18

Никакви "старословени" него Трибали-србско племе. Ми смо народ,нисмо нација. Нације су хрвати и украјинци

Šumadinac pali topa!

18.03.2020. 19:46

Nemoguće da je Dunav proticao tu pre 1500 godina. Ostaćemo uskraćeni za istinu.

SRBA

21.03.2020. 17:07

@Šumadinac pali topa! - Nije nemoguce da su postojali neki rukavci, ili da se reka izlivala na duze vremenske periode, ili sezonski.

Milos

21.03.2020. 17:04

Samo jos jedan u velikom nizu dokaza da "Sloveni" (Srbi) nisu dosli na Balkan nego da su bili tu i pre Rimljana. Vreme je da se menja pogresno tumacenje zvanicne istorije.