Ponosan sam na Orašac i svoje prezime: Radosav Marićević, potomak čuvene porodice u čijoj kući je isplanirana buna

Bojana CARANOVIĆ

16. 02. 2020. u 14:00

Поносан сам на Орашац и своје презиме: Радосав Марићевић, потомак чувене породице у чијој кући је испланирана буна

Foto D. Milovanović

Kažu da je baš Teodosije, moj predak, predložio Karađorđa za vođu ustanka - priča Radosav
PONOSAN sam na svoj Orašac, na veliku borbu koja je odavde krenula, ponosan sam i na svoje prezime. Slušao sam priče da se baš na ovom mestu, gde sam odrastao, rodila ideja o ustanku protiv Turaka, narodnom oslobođenju i ujedinjenju.

Ovo govori Radosav Marićević (42), potomak trgovca Teodosija Marićevića, po kome je spomenički kompleks posvećen Prvom srpskom ustanku dobio naziv "Marićevića jaruga". Iz dvorišta Radosavljeve porodične kuće, na istom mestu na kome su se pre više od dva veka viđeni Srbi tajno sastali i odlučili da krenu u borbu za slobodu, puca pogled na celu Šumadiju, ali i na potok, mostić, šanac...

- Moj stric Radovan čuvao je stare fotografije, predanja, znao mnoge slobodarske priče koje su prethodile ustanku i Sretenjskom ustavu - priča Radosav za "Novosti". - Koliko sam iz njegove priče shvatio, što niko, nažalost, nije i zapisao, Teodosije Marićević bio je deda mom čukundedi Teodosiju.

PROČITAJTE JOŠ - Nema važnijeg datuma u srpskoj istoriji: Sretenje simbol borbe za slobodu
Na mestu njegove porodične kuće nekada je bio dom trgovca Teodosija, kneza Orašca i Jasenice.

- Dok je trajalo svadbeno veselje u kući, Teodosije Marićević, Karađorđe i još neki viđeniji ljudi iz kragujevačke, rudničke, beogradske, smederevske i jagodinske nahije, sastali su se dole u jaruzi da dogovore ustanak i izaberu vođu između sebe - kaže Radosav. - Prvi predlog je, kako mi je stric pričao, bio da naš Teodosije bude vođa, ali je on to odbio. Kažu da je baš Teodosije predložio Karađorđa za vođu Prvog srpskog ustanka.
Pošto je shvatio da ostaje bez vlasti, da je Karađorđe postao sve popularniji, pokajao se, usprotivio se i na kraju sukobio sa voždom. Došlo je do okršaja, u kojem je Teodosije pokušao da ubije Karađorđa, ali pošto nije uspeo, Crni Đorđe je ubio njega.

PROČITAJTE JOŠ - Narod još ne zna šta za nas znači Sretenje

- Njegovo telo je doneto u Orašac, a grob mu se nalazi u dvorištu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg - kaže Radosav. - Crkva je podignuta u periodu između 1868. i 1870. godine. Na severnom pilastru je postavljena spomen-ploča u čast poginulima u balkanskim ratovima.

Nadgrobno obeležje je od kamena crvenkastomrke boje, na kojem do 1980. godine nije bilo nikakvog epitafa, a tada je uklesan natpis: "Teodosije Marićević, 1807. Grob mu obnovi njegov potomak."


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Дачо

16.02.2020. 16:00

сећам се вожд мушког парфема био је најбољи,као и у стварности Вожд Карађорђе

Majka

16.02.2020. 18:37

Teodosije je bio pop. Njega je hadzi.Djera odabrao da pokrene narodne vodje Sam Karadjprdje je radio za tadasnju Austriju. Bio je siromah. Nije mogao da.bude knez, jer je bio melezar.Karadjordje je sa svojih 206 cm bio opasan po ostale seljake. Sam je sebe proglasio za vodju. Sve ostalo su izmisljotine onih koji.su doveli Karadjordjevice na vlast.

naranca

18.02.2020. 01:57

@Majka - @majka 1)Kardjordje je bio u frajkorima (Neka vrsta austrijske legije stanaca) 2) Kada se vratio u Srbiju ,bio je jedan od najbogatijih svinjarskih trgovaca 3)Melezar????????Sta ti je to?Pa nije bio Hrvat. 4) svi istorijski izvori kazu da su ga proglasili za Vozda samo ti znas da se on sam proglasio.Jesi bio prisutan? 5)Nije knez nego knjaz.To je SRPSKA titula a ne Austrougarska ili Turska.

beka

16.02.2020. 19:17

Kazu da su Hajduk Veljko i Stanoje Glavas odbili da budu vodje ustanka i da su molili Karadjordja a on je rekao " nemojte mene ja sam prek covek ubicu nekog ako ne bude slusao' a onda su mu oni rekli "takav nam i treba". A lepo im je rekao ......

Dule Los Angeles

17.02.2020. 20:24

@beka - Hajduk Veljko je bio skoro nepoznati hajducki harabasa. Kretao se sa druzinom od oko 25-30 hajduka, izmedju Soko Banje i Boljevca. Kad je izbio ustanak, on je zauzeo nekoliko turskih utvrdjenja a posade pobio. Sve do jednog. " Ne zna se ko vise mrzi Turke, Crni ili Ja", rekao je Veljko.Stanoje Glavas, iz Glibovca kod Smederevske Palanke je odbio vodjstvo ustanka. Rekao je "Ja nemam ni kuceta ni maceta. Samo moje hajduke. Ako Turci nadvladaju, ja cu s'njima opet u sumu. A Narod ce stradati.