Na Antarktiku je izmerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija.


Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmerila je baza Esperanca, a prethodni rekod zabeležen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrevanje tog kontinenta dešava brže od svetskog proseka.


Esperanca je rekordnu temperaturu izmerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi i jedno je od mesta koje se najbrže zagrevaju na svetu, prenosi londonski Gardijan.


Prema podacima svetske meteorološke organizacije, ova lokazija se u proteklih 50 godina zagrejala za skoro 3 stepena, pa se skoro svi glečeri tope.


Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabeležen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo ceo stepen.


"To je pokazatelj da se zagrevanja na Južnom polu dešava mnogo brže nego što je svetski prosek", rekao je Renvik.


Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje Esperance verovatno kombinacija promenljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.


Pročitajte još: Najnovija studija: Antarktik se topi alarmantnom brzinom


Naučnici upozoravaju da globalno zagrevanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.


To bi u narednim vekovima moglo da dovede do podizanja globalnog nivoa mora za najmanje tri metra.