VRANjANKU Jelenu Lelu Janković (61) svi znaju kao velikog borca koji se kroz životne nedaće nosio sa osmehom na licu. Njen sređen poslovni i porodični život od 2013. godine dobio je drugačiju dimenziju. Tada se ova žena suočila sa dijagnozom karcinoma grlića materice. U momentima borbe za sopstveni život obećala je sebi da će, ako preživi, pokrenuti proizvodnju zdrave hrane, jer je naučila da je hrana i bolest i lek.

Suprug Zoran, ćerke Tanja i Bojana koja je u tim trenucima očekivala rođenje svojih blizanaca bili su joj neverovatna podrška. Borba je trajala godinu dana. Iz svih nedaća koje sa sobom nosi lečenje ove opake bolesti Lela je izašla kao pobednik.

- Dve godine nakon obećanja koje sam dala sebi, počela sam da ostvarujem ideje. Moje preduzeće ima naglašenu socijalnu komponentu, u njemu rade žene koje su se lečile od karcinoma, samohrane majke i one koje su uprkos neslavnim životnim okolnostima izašle kao borci - započinje svoju priču Jelena Janković.

Lela je ponosna na činjenicu da je za samo nekoliko godina, od male zanatske radionice, razvila porodičnu firmu koja ima pet zaposlenih žena u proizvodnji i deset domaćinstava koja rade za "Nanin recept". Svaka zaposlena žena ima svoju priču i, kako kaže Lela, njihova borba je lakša dok ljušte papriku i dele muke kroz koje su prošle.

- Sve povrće i voće koje se prerađuje u mojoj radionici je po svim standardima i HASSAP, potpuno je prirodno, nije hemijski tretirano, a proizvodi su bez konzervansa, aditiva i veštačkih boja - započinje priču Lela.


Pročitajte i: Krst u drvetu vraća veru: Misteriozna pojava kod Kosovske KameniceOna odgovorno tvrdi da je glavni sastojak koji proizvode iz "Naninog recepta" izdvaja od ostalih - ljubav.

- Recept za ajvar nasledila sam od svekrve, čuvene nana Ljubinke, o čijem posebnom ajvaru je pričalo celo Vranje. Ovaj recept star je više od 100 godina, jer ga je i Ljubinka dobila od svoje majke Natalije. Paprika od koje se pravi vranjski ajvar je kurtovka, kraljica među paprikama - objašnjava Lela.

Kaže da se pažljivo bira od koga se kupuje paprika, jer to je mnogo važno, da bude sa otvorenog polja i da ne bude prskana.

- Naši proizvodi se pripremaju na tradicionalan način, povrće se ručno ljušti, ručno obrađuje i ručno pakuje. Ajvar nije rakija da se kuva u kazanu, niti je hleb da se peče u rerni, jedino kada se pravi na kubetu u adekvatnoj šerpi je pravi ajvar - kaže vlasnica "Naninog recepta" i dodaje da je pravljenje pravog ajvara veština i umetnost i zbog toga vlada prava pomama za njenim proizvodima.

Iako posla ima preko glave, ona ne krije veru u bolje sutra, jer smatra da, bez obzira što su trenutno proizvodi dobro plasirani na tržištu, njihovo vreme tek dolazi. Dok ona sa zaposlenima radi na pripremi hrane i kontroliše bukvalno svaku teglicu zimnice, u poslu joj pomažu kćerke koje se bave marketingom, distribucijom i prodajom, kao i suprug koji pomaže u svim segmentima, i tu je kad god "zaškripi".

Na kraju kaže da želi da njeni unuci blizanci Vladimir i Vasilisa naslede i uspešno vode ovaj porodični biznis.

NAGRADA ZA NAJ-DAMU

Jelena Janković ponosno pokazuje nagradu koju je dobila za naj-damu u oblasti privatnog preduzetništva i koja sada krasi njen dom. U šali kaže da i žene koje ceo dan provode u kuhinji pekući papriku i kuvajući pekmeze mogu biti dame.