SEDAMDESETDEVETOGODIŠNjA Irena i njen dve godine stariji suprug Mihalj Deteki, iz sela Torda, nedaleko od Zrenjanina, proslavljaju 62. godine braka i skladnog porodičnog života u kojem su najveći ukras dvojica sinova, četiri unuka i praunuk, koji svi žive u Tordi.

- Živimo za trenutke kada smo svi na okupu i uživamo u skladu i uzajamnom poštovanju, koje je oduvek najvažnije - kaže, za " Novosti", baka Irena, dok brižno priprema porodičnu proslavu i obeležavanje 62. godišnjice braka.

- Upoznali smo se 1957. godine, na jednoj igranci u selu, u to vreme svake nedelje su se one organizovale u centru, bila je to ljubav na prvi pogled i samo nekoliko meseci kasnije, u februaru 1958. godine smo se venčali, imao sam 20, a Irena 18 godina - dopunjuje reči svoje supruge Mihalj Deteki, napominjući da im u zajedničkom životu nikada nije bilo lako, da su naporno radili i obavljali razne poljoprivredne poslove, 12 godina su radili na vršalici, kasnije kombajnu, uz obrađivanje sopstvene zemlje.

Kako ističu, za sve godine zajedničkog života i skladnog braka, nikada se nisu posvađali, a prošli su mnogo toga, od siromaštva na početku, do velikog bogatstva koje samo porodica može da iznjedri, a to su deca, unuci i sada praunuk.


PROČITAJTE JOŠ: Željko i Jovana: Godišnjica braka na Maldivima


- Deca su insistirala da ovu godišnjicu obeležimo, skromno, ali sa naznakom, jer nije mala stvar tolike godine biti zajedno, u skladnom braku, prepunom ljubavi, uzajamnog razumevanja i poštovanja, spremnosti da jedan drugome izađemo u susret, učinimo kompromis - dodala je Irena Deteki, ističući da je presrećna što su sinovi nasledili gen da poštuju i vole ljude oko sebe i da oni žive mirno i skladno sa svojim porodicama.


IZNENAĐENjE

OBUZETI pripremama oko božićnih i novogodišnjih praznika, Irena i Mihalj, ne razmišljaju puno o februarskoj proslavi godišnjice braka i to po direktivi svojih unuka, koji su preuzeli inicijativu i kako kažu, pripremaju im iznenađenje, koje je za sve velika tajna.