Nišlija kupio kuću, pa u podrumu pronašao sedamnaest vekova staru rimsku grobnicu: Sada je razočaran nebrigom

Jelena ĆOSIN

25. 10. 2019. u 19:13

Нишлија купио кућу, па у подруму пронашао седамнаест векова стару римску гробницу: Сада је разочаран небригом

Arheolozi na zadatku

Vlastimir Petrović nije ni slutio da kuća leži na sedamnaest vekova staroj rimskoj grobnici

KADA je pre nekoliko godina u Nišu kupio naizgled zapuštenu, staru kuću u blizini centra grada, Vlastimir Petrović iz Gnjilana nije ni slutio da ona leži na sedamnaest vekova staroj rimskoj grobnici sa Hristovim monogramom, čija je vrednost izuzetna u svetskim razmerama. Iako čitav deo niške Jagodin-male leži na ostacima ranovizantijskih građevina, Petrović ne krije da je i sam ostao u čudu kada su mu majstori koji su iskopavali i čistili podrum kuće saopštili da su pronašli grobnicu.

- Nisam mogao da verujem. Da sam znao, možda bih i odustao od kupovine te kuće. Odmah smo pozvali arheologe, policija je obezbedila prostor, a iskopavanja su trajala duže od mesec dana - priča, za "Novosti", Petrović.

On, međutim, ističe, da je od 2006. godine, kada je grobnicu otkrio, do danas mnogo toga obećano, a malo toga je urađeno.

- Dalji radovi oko podruma su mi zabranjeni i ja sam to ispoštovao, ali ništa nije urađeno da grobnica bude dostupna javnosti. O svom trošku sam popločao prostor do nje i napravio stepenište, a nadležne institucije obećavale su da će uvesti rasvetu i zastakliti prostor da i ostali mogu da vide ovo zaista vredno kulturno bogatstvo. To se, međutim, do danas nije desilo. Samo arheolozi ulaze u nju i to je to - kaže Petrović, koji sada iznad rimske grobnice ima lepu višespratnicu u kojoj žive stanari.

Petrovićeve komšije kažu da im nije prijatno što je ispod njih grobnica u kojoj su nađena tri skeleta, ali im je sa druge strane drago što njihov grad ima takvo bogatstvo.

Vlastimir Petrović


PROČITAJTE JOŠ:
Niko ne haje za rimske grobnice u Nišu

U Zavodu za zaštitu spomenika, međutim, objašnjavaju da reč o grobnici sa Hristovom monogramom od izuzetne važnosti.


Hristov monogram

- Reč je o ranohrišćanskoj grobnici sa freskoslikama, u kojoj su nađeni skeletni ostaci tri osobe, komadi fine svile, što ukazuje na to da su tu pohranjeni ostaci neke imućne porodice, zatim dve staklene boce i bronzani novčić Teodosija Prvog iz 393. godine, što približno govori da je sahrana obavljena krajem četvrtog ili početkom petog veka - objašnjava arheolog Toni Čerškov.

On kaže da je ono što grobnicu izdvaja od mnogobrojnih u Nišu upravo Hristov monogram, koji je uspeo da odoli vremenu i održi sjaj iako je bio ugrožen septičkim jamama koje su nanele velika oštećenja severnoj i južnoj strani grobnice.

- Monogram je oslikan na svodu zlatnobraon bojom na plavoj podlozi, sa apokaliptičkim slovima alfa i omega, oko kog je venac od lovorovog lišća. Njegovo otkriće nije predstavljalo posebno iznenađenje s obzirom na činjenicu da je postojala ranohrišćanska nekropola u Jagodin-mali. Iznenađuje, međutim, kvalitet njegove izrade, kao i kolorit i živost koja se oseća i posle toliko godina.


Ulaz u rimsku grobnicu

Zbog oštećenja i izuzetne ugroženosti, ekipa Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša 2006. godine je sprovela zaštitna istraživanja. Zapadni kraj grobnice je u trenutku otkrića bio dosta oštećen radom mehanizacije.

Antička nekropola u Jagodin-mali odavno je poznata i široj javnosti. Na njoj se nalazilo nekoliko desetina ranohrišćanskih zasvođenih grobnica, što omogućava novo sagledavanje ranog hrišćanstva na ovim prostorima.


NEPROCENjIVA VREDNOST

Desetak grobnica iz ranohrišćanskog perioda, starih više od 1.600 godina, koje su pronađene u Nišu, daleko je od očiju javnosti. Grobnica sa Hristovim monogramom, dve grobnice u Engleskom domu, ona sa freskama Petra i Pavla, zatim grobnica sa dve kalote iz 4. i 5. veka samo su neke od onih koje su zavredile najveću pažnju arheologa. Iako su od neprocenjive vrednosti, malo ko za njih uopšte i zna, dok oni koji znaju ne rade ništa kako bi ih zaštitili, sačuvali ili prezentovali javnosti i svima koji dođu u Konstantinov grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije