IAKO su mnogi domaćini u selima iznad Gornjeg Milanovca odustali od sejanja kukuruza, jer nikako ne uspevaju da ga odbrane od sve brojnijih čopora divljih svinja, Slobodan Jevtović (51) i Milovan Đurđević (55) iz Krive Reke berićetno će obrati svoje zasade! Ova dva dovitljiva poljoprivrednika štite svoja kukuruzišta od čopora štetočina na neobičan način - narodnom muzikom sa radio-aparata, koja na njihovim njivama svira čitave noća! Jer, divlje svinje kukuruzišta i druge useve napadaju samo noću i ranom zorom, a Slobodan i Milovan našli su originalan način da ih odbrane.

Svaki od njih je, uz svoju njivu, a one su međusobno udaljene oko kilometar i po - jedna pod Miličića visom, druga u zaseoku Jelet - instalirao stari radio-prijemnik i zvučnike, i zaštitio ih od kiše. Neobične, a korisne izume primenjuju od proletos. Ako bi bilo nekih tehničkih problema, foto-ćelije pale lampe, radio i sijalice. Svake noći! Dok većina baca polovne i još dobre radio-aparate, ovi ljudi od svojih su napravili - korist.

PROČITAJTE I:Odmor uz konje i kupinovo vino

- Oni su spojeni na akumulatore. Predveče ih pali Milovanova mati Miroslava, a ugasi ih kad se razdani. Inače, mi smo ove njive zajedno posejali. Na tim predelima, nažalost, više nema mnogo žitelja. Pod Miličića visom živi četvoročlana porodica Ilić. Ni u ostalim zaseocima nema mnogo ljudi, da bi ih se divlje svinje bojale - priča Slobodan, koji je vozač u međunarodnoj špediciji, ali nije napustio roditeljsko ognjište.


Slobodan Jevtović na Miličića visu ispred svog kukuruzišta / Foto Privatna arhivaIstovetna je i Milovanova priča. Mučeći se ranijih godina kako da zaštite kukuruzišta, zajedno su smislili plan odbrane. I, uspeli.

- Imali smo, kao i ostali, velikih šteta ranije. Nismo nikog zvanično dovodili za procenu i naplatu tih šteta, ne bismo ni dobili odgovarajuća obeštećenja - kažu Slobodan i Milovan.

Tako, dok noću i ranom zorom, njihovi izumi trešte od "pevaljki" ili grlatih govornika, divlje svinje obe te njive zaobilaze u širokim krugovima.

- Napravićemo dogodine još naprednije uređaje za rasterivanje štetočina - najavljuju dva neobična izumitelja. - Vidite, naša kukuruzišta su neoštećena, a tako će i da ostane!

ODUSTAO

JEDAN od uzgajivača kukuruza u Krivoj Reci, koji je zbog šteta od divljih svinja odustao od tog posla, sam nažalost i ja - kaže nam Zoran Glišić (52). - Ali, sad kad vidim da ih ove naprave, koje su postavili Jevtović i Đurđević, rasteruju sa njiva, možda se i predomislim.