У ЛЕЖАЉЦИ под брезом, где у летње поподне пирка најлепши ветар, одмара се Стивен Лендон (26) из Чикага. Мало даље од њега, на тераси са које "пуца" поглед на Букуљу, Космај и читав Аранђеловац, седе још двоје волонтера - Американка Пејтон Квин (20) и Боливијац Пауло Вака (23). Овде су стигли пре неколико месеци да би радили у сеоском туристичком газдинству Јелене Обрадовић (51). Београђанке, бајкерке, која је пре деценију побегла са престоничког Топчидерског брда и свој рај створила баш овде, у Улици Алексе Шантића, првој линији под Букуљом.

Необичну причу Јелена је започела кад је деведесетих свратила у Аранђеловац да гледа мото-трке, а онда почела све чешће да долази и заљубљује се у овај миран град и Шумадију. Тик уз плац на ком су недавно отворени хостел и прелепа башта скројена за уживање и одмор, Јелена је прво основала Коњички клуб. Тренутно има девет атова, од којих неколико јашу само деца, а два су специјално обучена за хипотерапије намењене особама са сметњама у развоју.

Наша екипа Јелени у госте банула је баш када је група туриста са Кипра уз гласан смех завршавала рекреативно јахање и заузимала места у башти, под брезом, или на мекој ливади. Поред њих, група младих играла је твистер, а на ограђеној пољани поред, двоје деце јурило је за козицама, које Јелена гаји. Породица из Београда одмарала се у својој соби на спрату.

Прочитајте још - Вино по рецепту предака

- Све троје моје деце изабрало је боравак под Букуљом, јахање и уживање у природи, уместо одласка у Будву, где моја сестра има кућу - каже нам Маја Јумовић. - Моји су Анастасија (16), Божидар (13), Катарина (10), а Корана (10) је комшиница.

Планирали су, каже, да остану десет дана, али сви су сложни да продуже боравак.

- Морате да пробате наше домаће вино, које правимо од четири сорте органских купина. Посадили смо их на плацу у Вукосавцима - каже нам домаћица, а девојка са косом боје шаргарепе на Јеленин миг већ доноси чаше са слатким напитком. -


То је Невена, из Аранђеловца је, волонтира код нас овог лета, а од септембра креће на студије јапанског у Београд. Тренутно на газдинству ради пет волонтера из иностранства, двоје из Америке, две девојке са Новог Зеланда и Боливијац. Сви су дошли преко сајта work away смишљеног за путовања светом упознавања различитих култура, дружење, уз најмање трошкове. Код мене имају смештај и један оброк. А раде све што треба.

Пауло сјајно кува, Стив је направио сто, клупу, а недавно је чак радио као испомоћ организацији "Зоопланет", када је човек из села Бања пријавио да му је змија у кући.

- Од Србије сам засад видео само Аранђеловац и ако је остатак попут овог, ја сам одушевљен, пре свега пријатним људима, прелепом природом и сјајном храном - каже нам Стив, који је дошао из Чикага.

Са терасе пуца поглед на Аранђеловац,фото Д.Миловановић

Пејтон (20) је из Северне Америка и признаје да није имала подршку породице када се упутила у Србију.

- Родитељи су ме енергично одговарали, говорећи да сам луда јер идем у непознату земљу - искрена је ова девојка. - Када смо се чули преко интернета и када сам им показала како је овде и испричала своје утиске, потпуно су шокирани какве су предрасуде имали.

Прочитајте још - Царство вина на обали језера

Сређивање, чишћење, одржавање имања, као и брига о коњима, у рукама је волонтера. Јелена је координатор, а, како каже, ускоро ће овде на тераси почети да организује свирке и концерте. Има још безброј идеја, а једна од њих је еколошки камп, који је почела да гради на плацу у селу Вукосавци. Њиме ће, заправо бити заокружен њен велики сан да живи и ради на селу.

- Та идеја је награђена као најбоља зелена идеја на конкурсу пре неколико година и 5.000 долара награде смо уложили у изградњу првог бунгалова - каже наша саговорница. - Бунгалов је укопан у брдашце, а цео један зид направљен је од искоришћених аутомобилских гума. Идеја је, да се када буде завршен камп, овде одвијају разне радионице, окупљање уметника, али и свих љубитеља одмора и мира.

РАЗОНОДА И ТЕРАПИЈА

ЈЕЛЕНА је осим на београдском Хиподрому, много времена провела у Истри, где је бринула о малој ергели са 13 коња. Тамо је научила све о коњичком туризму и то знање и љубав искористила да оснује Коњички клуб Аранђеловац. Каква је њена школа јахања сведочи податак да су већ неколико година јуниори из Аранђеловца најбољи у Србији у категорији даљинског јахања. Клуб има око 300 чланова, а највећи број њих су средњошколци. Осим рекреативног, у овом Клубу се организује и терапијско јахање, хипотерапија за особе са инвалидитетом. Да би остале бесплатне, ове терапије већ годинама зависе од пројекта и скромне помоћи Општине Аранђеловац. Да би помогла младима, у Коњички клуб, Јелена запошљава младиће и девојке који напуштају хранитељске породице.

Јелена Обрадовић,фото Д.Миловановић

ОРГАНСКЕ МАЛИНЕ

НА плацу у Вукосавцима, на 65 ари, посадили смо органске малине и купине - каже Јелена. - Засад за будућност је идеја која нам је на конкурсу донела 15.000 евра које смо уложили у овај органски засад. Велики је, међутим проблем, што чак и када роди, као ове године, воће немамо коме да продамо. Производња килограма органских малина кошта нас 300 динара, а сада их распродајемо испод сваке цене, 200 динара по килограму за оне који сами дођу и наберу, а и одзив је премали. А знамо поуздано да се наше малине по радњама у Београду продају и за 1.500 динара по килограму!