OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronađena voda na potencijalno naseljivoj planeti

Beta

četvrtak, 12. 09. 2019. u 01:00

ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: Пронађена вода на потенцијално насељивој планети

K2-18b
Foto: Tanjug/AP

Astronomi su prvi put otkrili vodu u atmosferi planete koja orbitira unutar naseljive zone jedne udaljene zvezde
Astronomi su prvi put otkrili vodu u atmosferi planete koja orbitira unutar naseljive zone jedne udaljene zvezde.

Ovo otkriće čini planetu, koji nazivaju K2-18b, uverljivim kandidatom za otkriće života van Zemlje, prenosi Bi-Bi-Si.

U tekstu objavljenom u časopisu Nejčr Astronomi piše da bi za 10 godina novi svemirski teleskopi mogli da utvrde da li u atmosferi K2-18b postoje gasovi koje stvaraju živi organizmi.

Pročitajte još - NASA: Uočena super-Zemlja, verovatno je naseljiva

Vodeća naučnica, profesorka Đovana Tineti sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) opisala je ovo otkriće kao "zapanjujuće".

"Ovo je prvi put da smo otkrili vodu na planeti u naseljivoj zoni oko neke zvezde na kojoj je temperatura potencijalno kompatibilna s prisustvom života", rekla je.

Naseljivo područje oko neke zvezde obuhvata planete na kojoj su temperature dovoljno blage da voda postoji u tečnom obliku na površini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zvezdana

12.09.2019. 08:36

Slobodno neka gospoda naucnici idu za svojom zvezdom sto dalje od nas kojima je ovde dobro. Njihova virtualna otkrića toboze boljih planeta samo podgrevaju neodgovornost Zemljana prema svojoj jedinoj.

to je sve u sistemu zvezde "Crvei Patuljak"

12.09.2019. 08:48

Ta zvezda nema masu i velicinu nase Zvezde.Samim tim,njene planete,ne dobijaju isti intenzitet svetla kao sto je,recimo,kod nas slucaj.Znaci,sve sto tamo postoji,razlikuje se od uslova u nasem sistemu.Razdaljine su ogromne.Cak i ako dostignemo brzinu svetlosti,sto je gotovo nemoguce,do tamo je preko 100 godina leta.Posto smo "probili" zvucni zid,nije iskljuceno i "probijanje" svetlosnog...?Onda cemo imati neke druge "MAH-ove"...?Recimo 2 "svetlosna maha",i put je duplo kraci u vremenu,naravno...

Miki Milanovic

12.09.2019. 10:01

Da li vam ova recenica zvucu normalno: "У тексту објављеном у часопису Нејчр Астрономи пише да би за 10 година нови свемирски телескопи могли да утврде да ли у атмосфери К2-18б постоје гасови које стварају живи организми?" Da li su ti isti kvazinaucnici dokazali da ovde na Zemlji nekakvi gasovi stvaraju žive organizme? Nisu! A oni će još za 10 godine da to utvrde ni manje ni više nego teleskopom. LAŽ pod plaštom nauke.

Marko

14.09.2019. 09:08

Prosto mi je drago kad vidim da mnogi vrsni poznavaoci nauke i ove teme komentarisu clanak. Hvala vam, ulepsali ste mi jutro svojim komentarima!