TRUBA svira “Bože pravde”, pa “Kaljinku”... Stadion krcat saborašima. Vrište, urlaju, iz mase se čuje “Rusija, Srbija”. Na pozornicu kraj Bjelice izlazi Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije u pratnji ministra Nenada Popovića i predsednika Saborskog odbora Slobodana Jolovića, koji joj je pred hiljadama saboraša uručio Povelju počasnog gosta Sabora.

- Hvala Guči. Velika mi je čast da se nađem ovde sa vama. Iz Rusije sam donela veliku ljubav za vas od ruskog naroda, od svih nas. Srbija i Rusija su prijatelji za sve vekove. Volimo Srbiju! - rekla je Zaharova.

Ministar Popović dodao je da ovogodišnji Sabor trubača u Guči protiče u znaku rusko-srpskog prjateljstva.

PROČITAJTE JOŠ: Kad Guča počne da "ključa"

- Ovo je dokaz koliko su Rusija i Srbija bliske. Želim da zahvalim Mariji Zahorovoj što nam je učinila čast i posetila Srbiju. Ali, zahvalnost dugujemo i ruskom narodu, kao i predsedniku Putinu, koji nas podržava po svim pitanjima - naglasio je Popović.

PROČITAJTE JOŠ: U Guči je važno biti viđen

POTOM je trubu zasvirao majstor nad majstorima, veliki mag na limenom instrumentu Dejan Petrović i njegov “Big bend”. Saboraši na stadionu su “podivljali”. Igrali su, veselili se, pevali... Za to vreme, Zaharova je u restoranu “Dragačevski horizonti” uživala uz trubu trubačkog asa Dejana Lazarevića.

- Nije bilo nikakvih posebnih zahteva za Zaharovu. Na meniju su se našli domaći kulinarski specijaliteti - svadbarski kupus i jagnjeće i praseće pečenje - kazao nam je Milomir Bešević, direktor ovog objekta. - Veoma joj se svideo kupus. Ona je prijatna osoba, i vidi se da voli Srbiju.


foto D.Karadarević

Na stadionu je žurka trajala do dva sata posle ponoći, Petrović je i ove godine dokazao zašto nosi epitet najboljeg. Nizali su se domaći hitovi, obrade stranih pesama...

- Mi smo došli samo zbog Dejana. On je postao poznat u svetu, ne samo kod nas. Danas smo upoznali Špance, koji su nam rekli da su opčinjeni njegovom muzikom. Na njegovom koncertu ima ponešto za svačije uho. I svi razumeju jezik naše, jezik njegove trube - ispričala nam je Đurđa Sarić, koja svake godine dolazi iz Republike Srpske na Sabor.

Dejan Petrović, majstor nad majstorima na trubi, izazvao je pravo "ludilo" na stadionu u Guči,foto D.Karadarević

ČIM je sišao Petrović sa bine, usledio je ponoćni koncert, kada su nastupili najbolji orkestri koji su se ove godine plasirali na takmičenje. Smenjivala su se po dva orkestra - jedan sa juga, drugi iz Zapadne Srbije. Čoček, pa kolo, južnjačka pesma, pa srpska dvojka... Saboraši su bili u transu.

U jedinstvenoj “Broćića avliji” u petak veče je gorelo, gužva kao u košnici. Majstor trube Saša Krstić svira visoko, čini se da zvukom trube para nebo nad Dragačevom. Kite ga saboraši parama... I Ivan Jovanović, prošlogodišnji dobitnik “Zlatne trube”, dar našeg lista, bez prestanka svira već treći dan. Veli nam da mu je pola duše za tri dana otišlo u trubu. I njega lepe stotinama evra.

Dejan Petrović, majstor nad majstorima na trubi, izazvao je pravo "ludilo" na stadionu u Guči,foto D.Karadarević

- Evo me posle 50 godina ponovo u Srbiji. Moja žena Miljana je rodom iz Dragačeva. I ona dolazi posle pet decnija - kazao nam je Momir Zarač (74), koji u Guču došao iz dalekog Sidneja. - Ja sam iz Knina otišao u Australiju i tamo upoznao ženu. Ljudi kažu da si odande odakle ti je žena, tako da eto mene u lepom Dragačevu... Uželeo sam se naših ljudi, ove atmosfere.


foto D.Karadarević

Prošao je Momir i njegova Miljana Gučom u pratnji orkestra “Timočki veseljaci” kapelnika Predraga Đorđevića iz Knjaževca. Pozdravljali su ga saboraši aplauzom, a on je samo širio ruke. U šetnji su im se pridružili i par - Dilan Krakovski (26) iz Engleske i Latilda Drunet (23). Već peti dan su u trubačkoj prestonici i spavaju u svom autu.

- Obišli smo dosta zemalja, ali nikada nismo sreli ljude kao ovde. Srbi su toliko prijatni i gostoljubivi! Pitate me kako smo došli ovde... Ni sami ne znamo, čuli smo za Sabor, ali osetio sam da me truba jednostavno poziva u Guču. Ovo sigurno nije poslednji put da smo ovde, tu smo i sledećeg Sabora - rekao nam je Dilan.Momir Zarač i supruga Miljana, rodom iz Dragačeva, došli su iz Sidneja,foto D.Karadarević

SABORAŠI, posebno stranci bili su iznenađeni kada ih je, posle burne noći, ranom zorom probudio zvuk prangija i trubačkih orkestara, koji su zašli u svaki sokak i budili saboraše. Potom je usledio defile, jedinstveni na svetu... U koloni, jedan za drugim, gučkim ulicama prošetali su trubački orkestri, trubača gotovo pet stotina! I to onih najboljih koje Srbija ima.


foto D.Karadarević

RASTU CENE

CENE u pojedinim ugostiteljskim objektima bukvalno se menjaju iz časa u čas, i rastu, samo rastu. Tako se, recimo, saborašima događalo da jednu turu pića plaćaju po jednoj ceni, a drugu po - drastično višoj. Pivo se prvog dana plaćalo 150 dinara, a u subotu uveče cena je skočila i tri puta više.

foto D.Karadarević

POJAČANA KONTROLA POLICIJE

NAČELNIK Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov ponovio je da su tokom Sabora trubača u Guči pojačane kontrole policije i da se vozači posebno kontrolišu na alkohol i prekoračenje brzine. Prema njegovim rečima, trojica vozača iz Guče zaustavljena su sa više od tri promila alkohola u krvi.

- Najčešće se prave prekršaji vezani za alkohol, prekoračenje brzine, nekorišćenje pojasa, nepropisno preticanje - naveo je Arsov.

foto D.Karadarević

PROGRAM

U nedelju će na stadionu kraj Bjelice biti održan koncert pobednika ovogodišnjeg, 58. Sabora trubača, koji počinje u 17 časova. Nakon toga će nastupiti majstori trube - Saša Krstić, Ekrem Mamutović i Dejan Lazarević.