Misterija carske kule sa osam uglova

Suzana M. JOVANOVIĆ

28. 08. 2016. u 11:31

Novo, po mnogo čemu jedinstveno otkriće na lokalitetu "Vrelo" kod Šarkamena, iznenadilo istraživače. Unutrašnjost kružna, a spoljašnost višeugaona

Мистерија царске куле са осам углова

IAKO su prva sistematska istraživanja lokaliteta "Vrelo" u blizini sela Šarkamen kod Negotina, s kraja 3. i početka 4. veka nove ere, počela pre više od 20 godina, a 1996. u mauzoleju pronađen set zlatnog nakita carice-majke Maksimina Daje, zagonetka Šarkamena nikako da se odgonetne. Arheolozi u šali često kažu kako je na Šarkamenu pronađeno više zlata nego keramike. I zaista, poslednjih godina otkrivaju se neki detalji koji nemaju s čime da se uporede, pa i tako dodatno doprinose misteriji samog mesta. Lane je to bio vodotoranj, jedan od najočuvanijih na našim prostorima, a sada je to severna kula zapadne kapije koja je iznenadila istraživače.

- Iskopavanjem severne kule zapadne kapije došli smo do saznanja da je kula vrlo karakteristična zato što je kružna iznutra a osmougaona spolja. Šta je tačno, zasada ne možemo da kažemo, jer ni kod nas, ni u svetu, nema analogije za ovako nešto. Iskopan je ulaz u kulu, gde su stepenice koje su popločane opekom i iskopan je kvadratni kanal uz severni zid kule, čiju funkciju zasada ne znamo. Materijala ima izuzetno malo - kaže Marija Jović, master arheologije.

U novembru će se raditi geofizička prospekcija u unutrašnjosti lokaliteta, jer se veruje da i tu ima nekih objekata i da bi tu mogla da bude carska palata.

- Jugoistočni ugao utvrđenja sa jugoistočnom kulom je najmarkantniji objekat kada se približavate lokalitetu. On dominira Vrelskom rekom i na neki način je reper lokaliteta, pokazatelj da ste stigli na Šarkamen. Planirano je bilo i da rekonstruišemo zapadnu kapiju sa dve kule, severnom i južnom, to su osmougaone kule, jer kroz tu kapiju se ide na deo lokaliteta gde se nalazi carski mauzolej, koji je takođe konzerviran i onda imamo tri celine koje su na tom putu posetilaca, juistočni ugao sa kulom, zapadnu kapiju i mauzolej - kaže rukovodilac radova na "Vrelu" dr Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Utvrđenje datira s kraja trećeg i početka četvrtog veka

Šarkamenski kompleks, 100 sa 100 metara, predstavlja utvrđeni rezidencijalni kompleks koji je imao odbrambenu ulogu, ali je nastojao da svojom monumentalnošću pokaže da tu živi car. "Vrelo" na svoju carsku ulogu podseća i zbog vodotornja, koji je kompleks napajao vodom, kontrolisao njenu protočnost...

- Tu su ostaci niša, lepi dovratnici, lukovi i drugi detalji koji su davali jednu posebnu crtu estetici ovog kompeksa. U svakoj od prostorija nailazimo na ostatke rušenja ovih građevina, a ove godine uočili smo postojanje crepova, što znači da je u izvesnoj meri barem deo objekta koji smo do sada otkrili bio završen - ističe Igor Bjelić, master arhitekture.

Svaki zid, svaki kamen ima svoju priču, pripovedaju arheolozi, jer nam čak i ruševine govore da li je neku građevinu srušilo vreme ili, možda, ljudi.

- Prezadovoljni smo učinjenim, jer je zaista urađeno više nego što smo planirali. Nadamo se da smo ovim našim iskopavanjem napravili dobru podlogu onima koji se bave zaštitom nepokretnih kulturnih dobara i da će se sada, posle dve godine pauze, ovo do sada iskopano konzervirati, jer je nepobitna činjenica da ono što je do sada zemlja čuvala, kad se iskopa brzo propada. Suština je svakako da se sve ovo zaštiti, da bismo sutra mogli od toga da pravimo razvoj kulturnog turizma. Imamo podršku što se tiče sufinansiranja projekta istraživanja, ali potrebna nam je veća podrška po pitanju infrastrukturnog obezbeđenja, od izgradnje puta, osvetljenja, obezbeđenja i svega što je potrebno jednom lokalitetu da mu pružimo šansu da održivo može da se razvija i da opstane - kaže koordinator projekta, arheolog i viši muzejski savetnik Muzeja Krajine Gordan Janjić.

Arheolog Marija Jović sa saradnicima

Ovogodišnje istraživanje trajalo je 42 dana i sa milion dinara finansiralo ga je Ministarstvo kulture i informisanja. Opština Negotin i Muzej Krajine su za ove namene izdvojili oko 400.000 dinara.

UDARNIČKI

ARHEOLOZI su se tokom ove kampanje fokusirali na istraživanja jugoistočnog dela utvrđenja i unutrašnjost južne i severne kule zapadne kapije. Pomagala su im desetorica radnika.

Istraživački tim imao je pune ruke posla


VANDALI

OVOGODIŠNjE radove, nažalost, obeležio je početkom avgusta vandalski čin tragača za zlatom u kome su nepoznati nepopravljivo uništili vodotoranj za snabdevanje vodom, jedinstven na našim prostorima. Tada su stradali i drugi objekti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

dan

28.08.2016. 13:13

Nije ni cudo! Ovde su ziveli jludi i pre nas. Pitam se i gde su vizantijske crkve i manastiri u Srbiji? Ima ih na Bliskom istoku, i pored Arapa i Turaka! Ima ih na jugu Italije sa sacuvanim velelepnim mozaicima. Zasto ih u Srbiji nema? Ili, zasto nema gotovo nista hriscansko pre Nemanjica? Piatao sam ljude ali niko ne zna. Crkva samo pocinje od Nemanjica, nista ranije!

Dodatak

28.08.2016. 13:55

@dan - Zasto Novosti malo ne pisu o ovome? Sta je bilo sa hriscanstvom u Srbiji pre Nemanjica? Kad pitate za pocetak hriscanstva, nasi svestenici pominju Cirila i Metodija pa odmah Nemanjice i Svetog Savu, preskacuci vekove! Da li su i Nemanjici nesto cenzurisali u vezi njihovih prethodnika?

zaliv.co

28.08.2016. 16:09

@dan - Malo istorije ne bi bilo na odmet...hriscanstvo na ovim prostorima pocinje sa Nemanjicima a pre njih je ono nije bilo zastupljeno u bitnoj meri a lokalno stanovnistvo nije bas bilo blagonaklono ka hriscanima sto je cinjenica...

paja

28.08.2016. 20:23

@dan - nadam se da ste ironicni u Vasem tekstu, nasa istorija ne pocinje sa nemanjicima...

dan

28.08.2016. 20:50

@dan - Nije bilo ovde ali malo juznije jeste! cak je i Vizantija krunisala neke vladare.Drugo, ako je na teritoriji danasnje Srbije hriscanstvo tek od Nemanjica mi nismo stari hriscanski narod jer je tada fakticki cela Evropa bila kriscanska! Madjari, Rusi, Poljaci, Cesi ... znaju ko im je i kada peneo hriscanstvo a mi ne znamo! Zasto se onada nasa crkva tako busa u grudi ako ne zna nikoga pre Nemanjica da je propovdao hriscanstvo medju Srbima.

dan

28.08.2016. 21:56

@dan - A gde su onda vizantijske crkve i manastiri? Ako su srusene u naletu seobe naroda zasto ih ne nalaze arheolozi? Da li su, mozda, na njihovim temeljima gradjene kasnije crkve? Na bliskom istoku, cujem, hteli da sruse vizantijske crkve iz 4. i 7. veka. Zasto takvih crkava (po starosti) nema kod nas?